Massaman Curry to klasyk kuchni tajskiej. Według źródeł Massaman Curry pochodzi już z 17/18 wieku, a pierwszym w historii zarejestrowanym przepisem na massaman curry był “Kurczak Massaman curry w gorzkim soku z pomarańczy” (“Chicken Massaman curry with bitter orange juice“).
Massaman Curry to pikantne danie pełne smaków i aromatów. Mieszają się w nim wszystkie znane nam smaki: ostry, słodki, gorzki, kwaśny i umami, i to właśnie dzięki temu, Massaman Curry znalazł miłośników na całym świecie 🙂 Jego głównym składnikiem jest tzw. “pasta massaman curry” przygotowywana od podstaw.
Ja poszłam na dość duże skróty i wykorzystałam gotową “Czerwoną tajską pastę curry” (najlepszy skład, godny polecenia ma ta pasta), którą wzbogaciłam o przyprawy charakterystyczne dla dania, ale w niej nie występujące: cynamon, kardamon i liść laurowy. Ponadto cechą charakterystyczną dania jest występowanie mleka kokosowego, pasty z tamaryndowca (najlepszy skład ma ta z Jenny’s: Tamaryndowiec 86%, woda, sól), ziemniaków i orzeszków ziemnych.
Jako, że ziemniaki nie są zaliczane do tzw. “Pięciu porcji warzyw dziennie” użyłam moje ulubione słodki ziemniaki (bataty), które nie tylko są zaliczane do “codziennej piątki”, ale także należą do tzw. grupy “superfoods” (czyli nieprzetworzone, naturalnie występujące w przyrodzie produkty zawierające bardzo dużo cennych dla naszego zdrowia składników).
Massaman Curry z wołowiną i batatami
Pikantne Massaman Curry z wołowiną i batatami na mleku kokosowym, podawane z ryżem jaśminowym. Kuchnie świata. Kuchnia tajska.
Składniki Massaman Curry z wołowiną:
- 85 g orzeszków ziemnych obranych i niesolonych
- 1 łyżka oleju
- 400 g wołowiny na gulasz pokrojonej w 2-3 cm kawałki
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry
- 2 średnie cebule
- 250 ml bulionu drobiowego/rosołu lub wody
- 1 laska cynamonu
- 2 płaskie łyżki pasty z tamaryndowca
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
- 3 ziarna kardamonu
- 1 batat lub 2 ziemniaki
- ryż jaśminowy (pół szklanki na 1 osobę)
Przygotowanie Massaman Curry z wołowiną:
- Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni. Przesypać na talerz.
- 85 g orzeszków ziemnych obranych i niesolonych
- W szerokim garnku rozgrzać olej. Na mocno rozgrzany włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony a następnie przełożyć na talerz (jeśli dno garnka jest zbyt małe, aby luźno pomieścić kawałki mięsa, należy obsmażyć mięso partiami -> kiedy mięso jest ciasno ułożone na dnie garnka, dusi się zamiast smażyć).
- 1 łyżka oleju
- 400 g wołowiny pokrojonej w 2-3 cm kawałki
- Do garnka po smażeniu mięsa wlać 2-3 łyżki mleka kokosowego. Gdy się zagrzeje wrzucić pastę curry. Smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając.
- 2-3 łyżki mleka kokosowego z 400 ml
- 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry
- Dodać odłożone mięso wraz z sokami, pokrojoną w kawałki obraną cebulę, wlać resztę mleka, bulion drobiowy lub wodę, wsypać orzeszki, dodać laskę cynamonu, pastę z tamaryndowca, liście laurowe, sos rybny, cukier. Kardamon rozbić trzonkiem noża, aby się otworzył i cały wrzucić do potrawy. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 2 godziny.
- 2 średnie cebule
- 400 ml mleka kokosowego bez 2-3 łyżek
- 250 ml bulionu drobiowego/rosołu lub wody
- 85 g uprażonych w pkt.1 orzeszków ziemnych
- 1 laska cynamonu
- 2 płaskie łyżki pasty z tamaryndowca
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
- 3 ziarna kardamonu
- Następnie dodać do garnka batata obranego i pokrojonego w 1 cm kostkę. Dusić, aż batat będzie miękki przez kolejne 30-40 minut.
- Przed końcem gotowania Massaman Curry wstawić ryż: Ryż jaśminowy przepłukać wielokrotnie zimną wodą (aż woda wlana i wymieszana do ryżu będzie czysta), odcedzić i zalać zimną wodą wg proporcji 1:2 (na jedną część ryżu dać 2 części wody, czyli na 1 szklankę ryżu wlać 2 szklanki wody - co odpowiada porcji na 2 osoby). Zagotować, wsypać sól (1/2 łyżeczki na 1 szklankę ryżu), przykryć i gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę wg czasu podanego na opakowaniu (u mnie 10 minut).
- Ugotowany ryż rozłożyć na talerze, wlać porcję Massaman Curry z wołowiną. Można udekorować świeżym listkiem laurowym.