Curry laksa to pikantne curry na bazie mleka kokosowego z makaronem ryżowym. Laksa najczęściej gotowana jest kurczakiem, krewetkami lub rybami. Poniższy przepis to przepis błyskawiczny bez dodatku protein, na gotowym bulionie warzywnym lub drobiowym. Laksa jest daniem pikantnym i bardzo rozgrzewającym. Idealna na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale warto się w nie zaopatrzyć, ze względu na długi termin ważności.
Składniki:
(2 porcje)
- oliwa lub olej do smażenia
- 1 mała cebula, obrana i drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
- 1 papryczka chilli bez ziaren, drobno pokrojona
- 3 cm świeżego imbiru, obranego i startego na drobnej tarce
- 1 źdźbło trawy cytrynowej, ostukanej i przekrojonej na pół
- 1 liść kaffiru
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 500 ml bulionu warzywnego (w przypadku diety wege) lub drobiowego
- 150 ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego)
- sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 150 g makaronu ryżowego vermicelli
- liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki)
Przygotowanie:
Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 3-4 minuty, aż będzie miękka ale nie przyrumieniona. Następnie dodaj czosnek, chilli i imbir i smaż kolejne 2 minuty do zmiękczenia czosnku.
Dodaj liść kafiru oraz trawę cytrynową.
Wrzuć kminek, kolendrę i kurkumę. Uważaj, żeby ich nie przypalić.
Natychmiast dodaj bulion i śmietanę kokosową.
Przypraw solą, pieprzem i sosem rybnym.
Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku.
Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sosem rybnym.
Ugotuj makaron vermicelli wg instrukcji na opakowaniu.
Odcedź i przelej zimną wodą.
Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową).
Udekoruj świeżą kolendrą.
Pingback:Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym - Moja Delicja - Przepisy kulinarne | Moja Delicja – Przepisy kulinarne