N

Naleśniki z brzoskwiniami

Dodaj do Ulubionych

Chrupiące naleśniki polane gorącym, pysznym sosem powstałym z przesmażenia miodu, odrobiny masła, cynamonu i goździków z brzoskwiniami, to propozycja dla tych, którzy uwielbiają dania na słodko, pomimo braku dodawania białego, niezdrowego cukru. Do tego kleks bitej śmietany lub odrobina lodów śmietankowych/waniliowych i jesteśmy w raju 🙂 Naleśniki z brzoskwiniami polecam wszystkim łasuchom. Danie bez śmietany i lodów świetne dla małych dzieci.

Naleśniki z brzoskwiniami – Składniki:

(2-3 porcje)

  • 4 dojrzałe brzoskwinie
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 goździki

 

Składniki na ciasto naleśnikowe:

(6-8 naleśników)

  • 1 niepełna szklanka mleka (240 ml)
  • 1.5 szklanki mąki pszenne(225 g)
  • 1 duże jajo
  • szczypta soli
  • niepełna szklanka wody (może być gazowana)

 

Przygotowanie:

Przygotować naleśniki:
Mleko wlać do naczynia, dodać jajo, szczyptę soli, wymieszać trzepaczką (lub zmiksować w blenderze).
Nie przerywając mieszania dosypywać mąkę, aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza (jeśli używamy blendera – wsypać całość mąki, dolać połowę wody i zmiksować).
Jeśli macie czas, odstawcie ciasto na naleśniki na 30 minut.
Po tym czasie (lub od razu, jeśli nie możecie czekać) ciasto rozrzedzić wodą (nie wlewamy od razu całej ilości) tak, aby dawało się łatwo rozprowadzić na patelni i ponownie wymieszać. Ciasto na naleśniki nie może być ani za rzadkie, ani za gęste (z reguły wlewam niepełną szklankę wody).

Przygotować nadzienie z brzoskwiń:
Brzoskwinie umyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić w ósemki. Na patelni rozgrzać masło z miodem i sokiem cytrynowym, cynamonem i goździkami.
Wrzucić brzoskwinie. Smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, aż brzoskwinie będą miękkie a utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.

W między czasie usmażyć naleśniki:
Nieprzywierającą patelnię (a najlepiej specjalną patelnię do naleśników) rozgrzać, wlać odrobinę oleju i rozsmarować pędzelkiem. Gdy tłuszcz się zagrzeje wlać chochlą ciasto na środek patelni i od razu poruszając patelnią drugą ręką – rozprowadzić ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni.
Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Obrócić na drugą stronę dopiero wtedy, gdy brzegi zaczną się kurczyć. Druga strona z reguły potrzebuje mniej czasu na usmażenie niż pierwsza. Wyłożyć na talerz.

Gotowy, ciepły sos wraz z owocami układać na naleśnikach i od razu podawać. Świetnie pasuje tutaj odrobina lodów śmietankowych lub bita śmietana 🙂

źródło: Brzoskwiniowe nadzienie na podstawie pomysłu z Biedronki 🙂

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *