Miała być dzisiaj zupa pomidorowa z ryżem (a w zasadzie to z kaszą jaglaną, ale się skończyła 🙂 ) Wstawiłam zatem ryż i kiedy sięgnęłam do lodówki po zupę, okazało się że ktoś ją dzień wcześniej skonsumował i się do tego nie przyznał 😉
Stwierdziłam, że zrobię w takim razie szybki obiad na słodko (oczywiście bez dodatku białego cukru). Rzuciłam szybkim okiem po kuchni, zajrzałam do lodówki i tak powstał właśnie “Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami”.
Jeśli należycie do tych, którzy za goździkami nie przepadają, to nie martwicie się, nie będą Wam przeszkadzać. Jabłka pokrojone w kostkę duszę na maśle z miodem, słodycz równoważę sokiem z cytryny, a całość aromatyzuję cynamonem i dwoma goździkami. Po 10 minutach mam mięciutkie, pyszne, aromatyczne jabłka, którymi przykrywam cynamonowy ryż z odrobiną słodkiej śmietanki.
“Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami” to szybkie danie, które można podać na obiad czy deser, a także na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się świetnie na codzień i od święta. Np. w okresie Bożego Narodzenia możemy podać na śniadanie.
Ryż z duszonymi jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut)
Szybki ryż z jabłkami z cynamonem i goździkami (danie w 10-15 minut). Danie wegetariańskie, bezglutenowe. Świetne dla dzieci. Idealne na obiad lub deser.
Składniki ryżu:
- 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
- 1 szklanka zimnej wody
- 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- szczypta cynamonu
- 30 ml śmietanki 30%
Jabłka duszone z cynamonem i goździkami:
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 goździki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie ryżu z jabłkami:
- Ryż przepłukać, zalać wodą, dodać sól. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości (wg. instrukcji na opakowaniu ok. 10 minut). Po tym czasie ryż wyłączyć i zostawić pod przykryciem.
- 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
- 1 szklanka zimnej wody
- 1/4 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- W czasie gotowania ryżu przygotować duszone jabłka: Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Na nieprzywierającej patelni rozpuścić masło z miodem, sokiem z cytryny, cynamonem i goździkami. Wrzucić jabłka. Wymieszać i dusić na średnim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 goździki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Gdy jabłka będą gotowe, do ugotowanego ryżu dodać sporą szczyptę cynamonu, wlać śmietankę i wymieszać wszystko podgrzewając na małym ogniu.
- szczypta cynamonu
- 30 ml śmietanki 30%
- Gotowy ryż przełożyć do kokilek, przykryć duszonymi jabłkami (bez goździków). Jabłka polać płynnym miodem (lub do smaku). Podawać na ciepło.