Kiedy skosztowałam pierwszy raz Lemon Curd, z którym robiłam sernik cytrynowy, od razu się w nim zakochałam. Przyznam szczerze, że wcześniej kompletnie nie rozumiałam zachwytów nad tym cudownym kremem cytrynowym i jakoś specjalnie nie ciągnęło mnie, aby zrobić Lemon Curd i go w końcu skosztować. Na szczęście trafił w moje ręce przepis na Sernik z Lemon Curd i dzięki niemu poznałam to cudo.
Jeśli nigdy w życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu. Polecam również “Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera“, do którego wykorzystałam właśnie Lemon Curd z tego przepisu.
Składniki na Lemon Curd:
- 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru (ok. 225 g)
- 2 żółtka
- 2 jaja (używam jaj o rozmiarze L)
- 170 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3/4 szklanki) – z ok. 5-7 cytryn
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Przygotowanie Lemon Curd:
W misce ubij masło z cukrem na białą puszystą masę, około 2 minut.
Następnie powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę.
Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się tym jednak, gdyż podczas gotowania odzyska gładki wygląd.
Przelej miksturę do średniego rondla o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie zwiększ ogień (średni, ale nie duży) i cały czas mieszając, trzymaj na ogniu przez 15 minut (warto wówczas zaprosić kogoś do kuchni na pogaduszki, albo włączyć ulubiony film 😉 – szybciej czas minie ). Pilnuj aby mikstura się nie zagotowała.
Po 15 minutach Lemon Curd zgęstnieje, a łyżka zacznie zostawiać ślady za sobą podczas mieszania.
Zdejmij wówczas rondel z ognia, wmieszaj starą skórkę z cytryny. Przełóż wszystko do miseczki, przykryj folią (aby powierzchnia pozostała gładka) i gdy ostygnie, włóż do lodówki. Podczas chłodzenia krem cytrynowy będzie jeszcze gęstniał.
Lemon Curd możesz przechowywać w lodówce przez tydzień. Możesz go również zamrozić (zużyj w przeciągu 2 miesięcy).