L

Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy

Lemon Curd - czyli bajeczny, krem cytrynowy. Przepis na Lemon Curd
Dodaj do Ulubionych

Kiedy skosztowałam pierwszy raz Lemon Curd, z którym robiłam sernik cytrynowy, od razu się w nim zakochałam. Przyznam szczerze, że wcześniej kompletnie nie rozumiałam zachwytów nad tym cudownym kremem cytrynowym i jakoś specjalnie nie ciągnęło mnie, aby zrobić Lemon Curd i go w końcu skosztować. Na szczęście trafił w moje ręce przepis na Sernik z Lemon Curd i dzięki niemu poznałam to cudo.

Jeśli nigdy w życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu. Polecam również “Ciasto cytrynowe z lemon curd i bitą śmietaną – bez miksera“, do którego wykorzystałam właśnie Lemon Curd z tego przepisu.

Składniki na Lemon Curd:

  • 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru (ok. 225 g)
  • 2 żółtka
  • 2 jaja (używam jaj o rozmiarze L)
  • 170 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3/4 szklanki) – z ok. 5-7 cytryn
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

 

Przygotowanie Lemon Curd:

W misce ubij masło z cukrem na białą puszystą masę, około 2 minut.
Następnie powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę.
Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się tym jednak, gdyż podczas gotowania odzyska gładki wygląd.

Przelej miksturę do średniego rondla o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie zwiększ ogień (średni, ale nie duży) i cały czas mieszając, trzymaj na ogniu przez 15 minut (warto wówczas zaprosić kogoś do kuchni na pogaduszki, albo włączyć ulubiony film 😉 – szybciej czas minie ). Pilnuj aby mikstura się nie zagotowała.
Po 15 minutach Lemon Curd zgęstnieje, a łyżka zacznie zostawiać ślady za sobą podczas mieszania.
Zdejmij wówczas rondel z ognia, wmieszaj starą skórkę z cytryny. Przełóż wszystko do miseczki, przykryj folią (aby powierzchnia pozostała gładka) i gdy ostygnie, włóż do lodówki. Podczas chłodzenia krem cytrynowy będzie jeszcze gęstniał.
Lemon Curd możesz przechowywać w lodówce przez tydzień. Możesz go również zamrozić (zużyj w przeciągu 2 miesięcy).

Lemon Curd - czyli bajeczny, krem cytrynowy. Homemade best lemon curd ever!

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *