Ciasto 3 BIT, czyli ciasto bez pieczenia z herbatników przekładanych kajmakiem, budyniem waniliowym i bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą.
Mhmmm… mhmmm… to były dźwięki towarzyszące degustacji tego ciasta 🙂 Nic dodać, nic ująć. Ciasto 3 bit to przepyszne ciasto, a o ostatnie kawałki zawsze toczą się bójki 🙂 Każdy musi zaliczyć dokładkę.
Ciasto 3 BIT to ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto 3 BIT to imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię. Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie 😉 Gorąco polecam!
Zobacz również przepis na “Kakaowy 3 BIT“.
Składniki na Ciasto 3 BIT:
- 600 g herbatników petit beurre
- 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 125 g masła
- 4 jaja
- 4 płaskie łyżki mąki pszennej
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 600 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady
Ciasto 3 BIT – Przygotowanie:
Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto 3 bit najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem.
Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć pojedynczą warstwę z herbatników.
Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać cały czas mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na ciasteczka. Przykryć kolejną warstwą z herbatników.
Przygotować budyń:
Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło. Zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuścić masło i cukier.
Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka (wlewać powoli na małym ogniu, potem ogień zwiększyć). Cały czas energicznie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gdy budyń się zagotuje (zaczną pojawiać się bąbelki:) ) i zgęstnieje, zdjąć z ognia i jeszcze gorący wylać na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą ciasteczek.
Całą blachę z ciepłym budyniem szczelnie owinąć folią spożywczą, a gdy ostygnie schować na noc do lodówki. Dzięki folii ciasteczka zaparują się od gorącego budyniu i zmiękną, co jest wymagane przy tym cieście 🙂
Na drugi dzień “Ciasto 3 BIT” odwinąć z folii i ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Ciasto udekorować startą gorzką czekoladą. Można od razu kroić i serwować 🙂
“Ciasto 3 BIT” przechowujemy w lodówce. Nam najlepiej smakuje takie prosto z lodówki (czyli nieogrzane do temperatury pokojowej).
Zobacz również przepis na “Kakaowy 3 BIT“.
Moje uwagi do Ciasta 3 BIT:
W sprzedaży można dostać dużą paczkę herbatników o wadze 1 kg (jest tam 5 paczek po 200 g) oraz śmietankę 36% o pojemności 1 litra. Do powyższego ciasta potrzebujemy również kupić 2 puszki kajmaku o wadze ok. 500g (bo zużyjemy 1 puszkę i trochę z drugiej). To co nam zostanie możemy wykorzystać do zrobienia kolejnego Ciasta 3 BIT w foremce dwa razy mniejszej. U mnie forma o wymiarach 20 cm x 30 cm. Wówczas porcje pozostałych składników dzielimy mniej więcej na pół:
1.5 szklanki mleka, niecałe 0.5 szklanki cukru + łyżeczka waniliowego, 60 g masła, 2 jaja, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 0.5 łyżeczki cukru pudru do ubitej śmietany oraz 50 g czekolady.
Śmietanę i kajmak dajemy tyle ile nam zostało, a ciasteczek układamy tyle, ile nam się zmieści na danej warstwie.
źródło: Moje Wypieki
Wcale nie trzeba dzień wcześniej, wystarczy podczas układania herbatnikow zamoczyć je na chwilę w mleku, potem 2 godz w lodowce do stezenia kremów i można śmiało jeść 🙂
Ja tak robie ponieważ to jest jedno z ulubionych ciast w domu – małżon i córka by sie zapłakali gdyby musieli czekać do nastepnego dnia 😉 pozdrawiam