C

Ciasto 3 BIT – duża blacha

Przepis na Ciasto 3 bit bez pieczenia
Dodaj do Ulubionych

Ciasto 3 BIT, czyli ciasto bez pieczenia z herbatników przekładanych kajmakiem, budyniem waniliowym i bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą.

Mhmmm… mhmmm… to były dźwięki towarzyszące degustacji tego ciasta 🙂 Nic dodać, nic ująć. Ciasto 3 bit to przepyszne ciasto, a o ostatnie kawałki zawsze toczą się bójki 🙂 Każdy musi zaliczyć dokładkę.

Ciasto 3 BIT to ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu. Ciasto 3 BIT to imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię. Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie 😉 Gorąco polecam!

Składniki na Ciasto 3 BIT:

  • 600 g herbatników petit beurre
  • 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego
  • 3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 4 jaja
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 600 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ciasto 3 BIT – Przygotowanie:

Ze względu na to, że ciasteczka muszą zmięknąć – ciasto 3 bit najlepiej przygotować dzień wcześniej, np. wieczorem.

Dużą blachę (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Ułożyć pojedynczą warstwę z herbatników.
Masę kajmakową przełożyć do rondelka, podgrzać cały czas mieszając. Ciepłą masę wyłożyć na ciasteczka. Przykryć kolejną warstwą z herbatników.

Przygotować budyń:
Do rondla wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło. Zagotować, mieszając od czasu do czasu, aby rozpuścić masło i cukier.
Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka (wlewać powoli na małym ogniu, potem ogień zwiększyć). Cały czas energicznie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gdy budyń się zagotuje (zaczną pojawiać się bąbelki:) ) i zgęstnieje, zdjąć z ognia i jeszcze gorący wylać na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą ciasteczek.

Całą blachę z ciepłym budyniem szczelnie owinąć folią spożywczą, a gdy ostygnie schować na noc do lodówki. Dzięki folii ciasteczka zaparują się od gorącego budyniu i zmiękną, co jest wymagane przy tym cieście 🙂

Na drugi dzień “Ciasto 3 BIT” odwinąć z folii i ubić śmietanę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki. Ciasto udekorować startą gorzką czekoladą. Można od razu kroić i serwować 🙂
Ciasto 3 BIT” przechowujemy w lodówce. Nam najlepiej smakuje takie prosto z lodówki (czyli nie ogrzane do temperatury pokojowej).

Smacznego!

 

Moje uwagi do Ciasta 3 BIT:

W sprzedaży można dostać dużą paczkę herbatników o wadze 1 kg (jest tam 5 paczek po 200 g) oraz śmietankę 36% o pojemności 1 litra. Do powyższego ciasta potrzebujemy również kupić 2 puszki kajmaku o wadze ok. 500g (bo zużyjemy 1 puszkę i trochę z drugiej). To co nam zostanie możemy wykorzystać do zrobienia kolejnego Ciasta 3 BIT w foremce dwa razy mniejszej. U mnie forma o wymiarach 20 cm x 30 cm. Wówczas porcje pozostałych składników dzielimy mniej więcej na pół:
1.5 szklanki mleka, niecałe 0.5 szklanki cukru + łyżeczka waniliowego, 60 g masła, 2 jaja, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 0.5 łyżeczki cukru pudru do ubitej śmietany oraz 50 g czekolady.
Śmietanę i kajmak dajemy tyle ile nam zostało, a ciasteczek układamy tyle, ile nam się zmieści na danej warstwie.

ciasto 3 bit - najlepsze, bez pieczenia - Ciasto 3 BIT na dużą blachę

źródło: Moje Wypieki

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (413 głosów) 413 głosy, średnia: 5,00 z 5413 głosy, średnia: 5,00 z 5413 głosy, średnia: 5,00 z 5413 głosy, średnia: 5,00 z 5413 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz