T

Tiramisu z Lemon Curd

Dodaj do Ulubionych

Lemon curd domowej roboty z tego przepisu możecie wykorzystać na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję Cytrynowe Tiramisu z Lemon Curd. Świetny deser na lato.

Składniki:

(4-6 porcji)

  • 2 cytryny – sok i skórka (cytryny sparzone i wyszorowane, najlepiej ekologiczne)
  • 4 łyżki brandy
  • 4 łyżki cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 jaja (osobno żółtka i białka)
  • 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji
  • 250 g podłużnych biszkoptów

 

Przygotowanie:

W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw.

Jaja sparz wrzątkiem (celem eliminacji ewentualnych bakterii salmonelli, znajdujących się na skorupkach jaj).
Oddziel żółtka i białka. Białka ubij (nie można przebić białek, więc ubijaj pianę tak długo, aż będzie sztywna).

W osobnej misce utrzyj pozostałe 2 łyżki cukru z żółtkami na puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryny i 1/4 szklanki lemon curd.
Wmieszaj delikatnie serek mascarpone (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach).

Śmietankę ubij (uważaj, żeby śmietany nie przebić – czyli przestań ubijać, jak tylko śmietana zgęstnieje a mieszadła miksera, zaczną zostawiać za sobą widoczny ślad). Następnie ubitą delikatnie wmieszaj łyżką do miski z żółtkami i mascarpone, po czym zrób to samo z pianą z białek.

Biszkopty nasącz przygotowaną mieszanką brandy, cukru i soku z cytryny. Ułóż jedną warstwą w naczyniu (w większej misce lub w mniejszych szklankach), następnie wyłóż połowę kremu, przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i rozsmaruj resztę kremu. Udekoruj kremem cytrynowym, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 8 godzin. Deser najlepszy jest w kolejnym dniu.

tiramisu-z-lemon-curd,-tiramisu-cytrynowe4b

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz