Lemon curd domowej roboty z tego przepisu możecie wykorzystać na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję Cytrynowe Tiramisu z Lemon Curd. Świetny deser na lato.
Składniki:
(4-6 porcji)
- 2 cytryny – sok i skórka (cytryny sparzone i wyszorowane, najlepiej ekologiczne)
- 4 łyżki brandy
- 4 łyżki cukru
- 150 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 500 g serka mascarpone
- 2 jaja (osobno żółtka i białka)
- 1/4 szklanki domowego Kremu Cytrynowego Lemon Curd + 1/4 szklanki do dekoracji
- 250 g podłużnych biszkoptów
Przygotowanie:
W szklance wymieszaj brandy i sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki cukru i mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw.
Jaja sparz wrzątkiem (celem eliminacji ewentualnych bakterii salmonelli, znajdujących się na skorupkach jaj).
Oddziel żółtka i białka. Białka ubij (nie można przebić białek, więc ubijaj pianę tak długo, aż będzie sztywna).
W osobnej misce utrzyj pozostałe 2 łyżki cukru z żółtkami na puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryny i 1/4 szklanki lemon curd.
Wmieszaj delikatnie serek mascarpone (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach).
Śmietankę ubij (uważaj, żeby śmietany nie przebić – czyli przestań ubijać, jak tylko śmietana zgęstnieje a mieszadła miksera, zaczną zostawiać za sobą widoczny ślad). Następnie ubitą delikatnie wmieszaj łyżką do miski z żółtkami i mascarpone, po czym zrób to samo z pianą z białek.
Biszkopty nasącz przygotowaną mieszanką brandy, cukru i soku z cytryny. Ułóż jedną warstwą w naczyniu (w większej misce lub w mniejszych szklankach), następnie wyłóż połowę kremu, przykryj kolejną warstwą nasączonych biszkoptów i rozsmaruj resztę kremu. Udekoruj kremem cytrynowym, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 8 godzin. Deser najlepszy jest w kolejnym dniu.
Ja bym dała jeszcze truskawki, i pełna rozkosz gwarantowana 🙂