Pieczona papryka w piekarniku. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale paprykę możemy bardzo łatwo pozbawić skórki. Paprykę wystarczy upiec w piekarniku, a nawet należy ją lekko przypalić. Przypalona skórka bowiem bardzo łatwo oddziela się od miąższu. Pieczoną paprykę bez skórki możemy wykorzystać np. do zapiekanki wegetariańskiej lub do Domowego Ajwaru, czyli pasty z pieczonej papryki i bakłażana.
Pieczona papryka – Składniki:
- 4 papryki
Pieczona papryka – Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół).
Papryki umyj, osusz. Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem.
Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół wzdłuż i raz jeszcze na pół, wzdłuż. Każdą ćwiartkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – skórą do góry.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut. Skóra papryki powinna się wręcz przypalić.
Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek (tych fragmentów nie piekę, wole je spożyć na świeżo).
Upieczone papryki wyciągnij z pieca i jeszcze gorące przełóż do woreczka strunowego. Szczelnie zamknij i odstaw do wystygnięcia. Dzięki zamknięciu gorących papryk w woreczku, skóra łatwo będzie odchodzić z ostudzonego warzywa.
Gdy papryka ostygnie, usuń skórę i odkrój wszelkie przypalenia miąższu (będzie ich nie wiele, ale są gorzkie, więc warto je odciąć).
Pingback:Zupa z dyni (by Heston Blumenthal) - Moja Delicja - Przepisy kulinarne | Moja Delicja – Przepisy kulinarne