Z

Zupa jarzynowa letnia

Dodaj do Ulubionych

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania.

Składniki:

(4-6 porcji)

  • 2 małe marchewki
  • 1 mały seler
  • 6 szklanek wrzącej wody
  • 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku
  • 1 średni kalafior
  • 250 g kapusty białej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie zupy jarzynowej:

Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę.
Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut.
W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki.
Kapustę białą poszatkuj w kostkę.
Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę.
Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut.
W szklance mleka wymieszaj łyżkę mąki. Dodaj do zupy jarzynowej, kiedy warzywa będą miękkie. Zagotuj.
Dodaj masło oraz posiekany świeży koperek.
Gotową zupę jarzynową przypraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem wg. uznania (Ja użyłam 1 płaską łyżeczkę soli morskiej na taką ilość zupy, a potem szczyptę soli dodawałam jeszcze bezpośrednio na zupę wlaną do talerza przed podaniem).

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *