Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania.
Składniki:
(4-6 porcji)
- 2 małe marchewki
- 1 mały seler
- 6 szklanek wrzącej wody
- 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku
- 1 średni kalafior
- 250 g kapusty białej
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- pęczek koperku
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie zupy jarzynowej:
Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę.
Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut.
W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki.
Kapustę białą poszatkuj w kostkę.
Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę.
Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut.
W szklance mleka wymieszaj łyżkę mąki. Dodaj do zupy jarzynowej, kiedy warzywa będą miękkie. Zagotuj.
Dodaj masło oraz posiekany świeży koperek.
Gotową zupę jarzynową przypraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem wg. uznania (Ja użyłam 1 płaską łyżeczkę soli morskiej na taką ilość zupy, a potem szczyptę soli dodawałam jeszcze bezpośrednio na zupę wlaną do talerza przed podaniem).
Zrobiłam zupę wg Twojego przepisu i bardzo nam smakowała. Dzięki!
Cieszę się. I to ja dziękuję za komentarz! Pozdrawiam ciepło
Nie lubię zupy jarzynowej ale Twoja wygląda tak pysznie, że chciałabym ją wyjąć z ekranu i zjeść! 🙂
Wow, pięknie dziękuję za ten najlepszy pod słońcem komplement! 🙂