Z

Zupa jarzynowa letnia

Dodaj do Ulubionych

Zupa jarzynowa letnia z kalafiorem, fasolką szparagową, młodą białą kapustą, marchewką, selerem i koperkiem. Lekka, warzywna, idealna na lato. Świetna dla wegetarian, lubiana przez dzieci. Łatwa do przygotowania.

Składniki:

(4-6 porcji)

  • 2 małe marchewki
  • 1 mały seler
  • 6 szklanek wrzącej wody
  • 250 g fasolki szparagowej (białej lub zielonej) lub szklanka zielonego groszku
  • 1 średni kalafior
  • 250 g kapusty białej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • pęczek koperku
  • sól morska i świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie zupy jarzynowej:

Marchewki i seler obierz, umyj, pokrój w małą kostkę.
Wrzuć do garnka, zalej wrzącą wodą. Przykryj i gotuj 10 minut.
W tym czasie umyj fasolkę szparagową, odkrój końcówki i pokrój w 1 cm kawałki.
Kapustę białą poszatkuj w kostkę.
Kalafior umyj, podziel na małe różyczki, a łodyżki pokrój w drobną kostkę.
Wrzuć do garnka. Gotuj do miękkości przez około 20-30 minut.
W szklance mleka wymieszaj łyżkę mąki. Dodaj do zupy jarzynowej, kiedy warzywa będą miękkie. Zagotuj.
Dodaj masło oraz posiekany świeży koperek.
Gotową zupę jarzynową przypraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem wg. uznania (Ja użyłam 1 płaską łyżeczkę soli morskiej na taką ilość zupy, a potem szczyptę soli dodawałam jeszcze bezpośrednio na zupę wlaną do talerza przed podaniem).

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz