Fit zapiekanka z bakłażana to przepyszna zapiekanka w odchudzonej wersji z prostym i szybkim sosem pomidorowym Marinara. Panierowane plastry bakłażana zamiast smażyć na patelni – upiekłam w piekarniku, ograniczając tym samym ilość tłuszczu, jaką bakłażany wchłonęłyby podczas smażenia.
Do tego na całą zapiekankę używam tylko jednej mozzarelli w zalewie oraz 1 łyżki tartego parmezanu. “Fit zapiekanka z bakłażana” jest przepyszna, znika w szybkim tempie z talerza i jest naszym ulubionym sposobem na bakłażany. Pomimo długiego – wydawać by się mogło – czasu oczekiwania na gotowe danie, zapiekankę się szybko przygotowuje.
Bakłażany wystarczy obrać w paski (dzięki temu po upieczeniu zachowają swój kształt) i pokroić w plastry. Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej, rozłożyć na dwóch blachach do pieczenia, skropić oliwą i upiec.
W trakcie pieczenia bakłażanów przygotowujemy prosty sos z pomidorów w puszce. Potem zostaje tylko przełożenie plastrów bakłażana, sosu i porwanej mozzarelli do formy i wstawienie do piekarnika na 20 minut. Otrzymujemy sycące i zdrowe danie na obiad lub kolację na 3-4 osoby.
Jeśli szukacie przepisu na klasyczną włoską zapiekankę z bakłażana to zapraszam tutaj. Polecam również “Fit zapiekankę z kalafiora, brokuła i cukinii“.
Fit zapiekanka z bakłażana
Przepis na prostą zapiekankę z bakłażana w odchudzonej wersji. Zapiekanka z pieczonym bakłażanem i prostym sosem pomidorowym Marinara.
Składniki:
- 2 bakłażany (500 - 600 g)
- 2 jaja + bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz, suszone oregano
- 1 mozzarella w zalewie (125 g)
- 1 łyżka świeżo tartego parmezanu
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 x 400 ml puszki pomidorów krojonych
- 2 cebule + 6 ząbków czosnku
- 4-5 łyżek oliwy
- sol, pieprz, cukier trzcinowy
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 190°C (termoobieg), blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z bakłażanów odkroić oba końce. Umyć, osuszyć. Obrać ze skóry zostawiając 1 cm paski w 2 cm odstępach (pozostawianie fragmentów skóry bakłażana pomoże utrzymywać kształt). Następnie pokroić bakłażany w 1 cm plastry.
- Jaja roztrzepać ze szczyptą soli. Do osobnej miseczki wsypać bułkę tartą, wymieszać ze sporą szczyptą soli.
- Panierować plastry bakłażana w jajku a następnie w bułce tartej. Układać na 2 blaszkach do pieczenia w ok. 1 cm odstępach. Skropić oliwą. Oprószyć solą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Obrócić na drugą stronę każdy plaster i piec kolejne 20 minut.
- W międzyczasie przygotować sos: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Do rondla wlać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić na średnim ogniu, mieszając (uważać, aby się nie zrumieniło. Jeśli zacznie się rumienić, zmniejszyć ogień) - przez około 6-7 minut.
- Dodać puszkę krojonych pomidorów. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Sos ma lekko bulgotać. Przyprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cukru (cukier wydobywa smak z pomidorów).
- Na dnie naczynia do zapiekania (u mnie kwadratowa ceramiczna forma) wyłożyć 1/3 porcji ciepłego sosu. Ułożyć 1 warstwę bakłażana (jeśli bakłażany po spróbowanie nie są słone - posolić). Porwać połowę mozzarelli.
- Przykryć kolejną partią sosu. Ułożyć pozostałe plastry bakłażana. Polać resztą sosu. Ułożyć porwaną mozzarellę. Oprószyć startym parmezanem i suszonym oregano.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (piec przełączyć na 200°C przełączyć). Piec 20 minut. Przed podaniem odczekać z 5 minut.