Makaron ryżowy w cytrynowym sosie z wędzonym łososiem i szpinakiem to pyszne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Gotowe dosłownie w 5 minut. Makaron ryżowy przyrządza się w trzy minuty (akurat ja mam taki makaron, którego nie trzeba gotować – wkłada się go do wrzątku i odcedza po 3 minutach). Oczywiście możecie użyć innego makaronu. Ja ostatnio zasmakowałam w ryżowym, więc ten Wam polecam!
Składniki:
(1 porcja)
- 100 g makaronu ryżowego
- garść świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
- 50-70 g łososia wędzonego
- 3 łyżki śmietany 30%
- skórka starta z 1/2 cytryny
- świeżo mielony pieprz
- kilka kropel soku z limonki lub cytryny
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, a gdy się zagrzeje wrzucić szpinak. Smażyć, aż szpinak się skurczy i zmięknie.
Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć chwilę, do lekkiego zrumienienia – ok. minuty.
Wlać śmietanę, dodać skórkę z cytryny, pieprz. Gotować krótko – ok. 30 sekund. Sos śmietanowy szybko będzie się redukował. Jeśli zredukuje się za bardzo można dodać odrobinę mleka.
Gotowy sos ściągnąć z ognia, dodać odsączony makaron. Wymieszać.
Przełożyć na talerz. Udekorować świeżo startą skórką z cytryny.
Pycha! ciekawy smak i szybkie wykonanie:)
Cieszę się! Pozdrawiam ciepło
Moje danie na walentynki! 🙂