M

Makaron ryżowy w cytrynowym sosie, z wędzonym łososiem i szpinakiem – Danie w 5 minut

Dodaj do Ulubionych

Makaron ryżowy w cytrynowym sosie z wędzonym łososiem i szpinakiem to pyszne danie, łatwe i szybkie do przygotowania. Gotowe dosłownie w 5 minut. Makaron ryżowy przyrządza się w trzy minuty (akurat ja mam taki makaron, którego nie trzeba gotować – wkłada się go do wrzątku i odcedza po 3 minutach). Oczywiście możecie użyć innego makaronu. Ja ostatnio zasmakowałam w ryżowym, więc ten Wam polecam!

Składniki:

(1 porcja)

  • 100 g makaronu ryżowego
  • garść świeżego szpinaku, umytego i osuszonego
  • 50-70 g łososia wędzonego
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • świeżo mielony pieprz
  • kilka kropel soku z limonki lub cytryny

 

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, al dente.

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju, a gdy się zagrzeje wrzucić szpinak. Smażyć, aż szpinak się skurczy i zmięknie.
Dodać pokrojonego w paski łososia. Smażyć chwilę, do lekkiego zrumienienia – ok. minuty.
Wlać śmietanę, dodać skórkę z cytryny, pieprz. Gotować krótko – ok. 30 sekund. Sos śmietanowy szybko będzie się redukował. Jeśli zredukuje się za bardzo można dodać odrobinę mleka.
Gotowy sos ściągnąć z ognia, dodać odsączony makaron. Wymieszać.
Przełożyć na talerz. Udekorować świeżo startą skórką z cytryny.

makaron-ryzowy-z-lososiem-wedzonym--i-szpinakiem-w-sosie-cytrynowym

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.