Ależ to było pyszne! Tak, tak. Ten przepis na “Krem z zielonego groszku”, pochodzący z książki „Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” to nasz kolejny HIT, który zasługuje na miano “Mojej Delicji” 🙂 Koniecznie wypróbujcie. Przepis jest banalnie prosty. Serwowała go Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach (sezon 8, odcinek 6). Teraz sami możecie poczuć się jak Mistrzyni Smaku i zaserwować swoim najbliższym te wyjątkowe danie.
Trzeba tylko mieć bardzo dobry bulion warzywny (przepis poniżej), który warto przygotować wcześniej (można go mrozić lub zawekować i przechowywać nawet do 3 miesięcy). Polecam zrobić swój bulion. Przepis na mój ulubiony, aromatyczny bulion warzywny również tutaj Wam podaje. Przepis na ten bulion jak do tej pory, uważam za najlepszy – jest esencjonalny, pełny aromatów i smaków. Zupy na tym bulionie są wyjątkowe. Bez porównania do kupnych kostek sklepowych!
Składniki:
(6 porcji)
- 1 litr bulionu warzywnego domowego *
- 1 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony)
- 100 g masła + 50 g do przysmażenia jabłek
- 250 ml śmietany 36 % + 50 ml do bitej śmietany (dekoracja jabłek i zupy)
- 3 jabłka
- 1 pęczek mięty
- sól, pieprz, ew. cukier
* Przepis na domowy bulion warzywny poniżej
Przygotowanie:
Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić do smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać.
Wlać litr gorącego bulionu warzywnego.
Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut).
Zdjąć z ognia.
200 ml* śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać do zupy (hartujemy śmietanę, aby uniknąć ewentualnego zważenia).
Całą zupę zmiksować na gładki krem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby dodawać cukru).
Jabłka umyć, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić pozostałe 50 g masła, ułożyć połówki jabłek przecięciem do dołu. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut).
Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić.
Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać.
Gorący krem z groszku wlać na talerze. Dodać kleks bitej śmietany i posypać miętą. Podawać z jabłkiem udekorowanym śmietaną i listkiem mięty.
* ja do zupy dawałam 250 ml śmietany, a do ubicia pozostawiłam tylko 50 ml.
Składniki na domowy bulion warzywny:
- 1 mały seler lub 1/2 dużego
- 2 średnie pietruszki
- 3 średnie marchewki
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 średnie całe pory
- 2 średnie cebule
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego
- 8 szklanek wody
- sól morska, świeżo mielony pieprz czarny
Przygotowanie domowego bulionu warzywnego:
Warzywa (seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę, pory i czosnek) obrać, umyć i pokroić w większe, dowolne kawałki (czosnek można zostawić w ząbkach).
Wrzucić do dużego garnka. Dodać przyprawy (oprócz soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu). Wlać gorącą wodę.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 1 godziny).
Pod koniec gotowania przyprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Odcedzić.
Gorący, odcedzony bulion warzywny przelać do wyparzonych* wcześniej słoików (np. do dwóch słoików dwu litrowych), dobrze zakręcić i ustawić do góry dnem na ręczniku, na blacie kuchennym. Dzięki temperaturze większość słoików powinna się zawekować (zawekowanie łatwo sprawdzisz, jeśli użyjesz nakrętek z “pstrykającym wieczkiem” – po ostygnięciu słoików, nakrętki nie będą “pstrykać”).
Te zawekowane można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do 3 miesięcy (pod warunkiem, że się wcześniej nie rozszczelnią – sprawdzaj więc czasami, czy wieczka nie zaczęły “pstrykać” 🙂 ). Ja przechowuje w lodówce.
Taki bulion możesz również zamrozić.
* czyli słoików (razem z nakrętkami) umytych, opłukanych i na końcu przelanych wrzącą wodą
Super krem z groszku, bardzo wysmienity.pl