Polska, tradycyjna zupa grzybowa podawana podczas Wigilii to zupa postna, klarowna, intensywna w smaku i niezabielaną śmietaną (choć w wielu domach spotyka się wersję ze śmietaną – i ja taką również preferuję). Najlepsza jest na prawdziwkach, czyli borowikach, które są słodsze od podgrzybków, lepsze gatunkowo i najbardziej cenione (zupa grzybowa na podgrzybkach zawsze wychodzi mi gorzka). Wybierając grzyby suszone w sklepie wybierajmy te jaśniejsze i te, które mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar.
“Wigilijna zupa grzybowa czysta” jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować wywar z dużego pęczka włoszczyzny, zalać nim namoczone wcześniej, suszone grzyby i ugotować do miękkości.
Wigilijną zupę grzybową czystą można podawać z uszkami z farszem grzybowym, łazankami lub kluseczkami kładzionymi. Jeśli “Wigilijna zupa grzybowa czysta” będzie dla Was zbyt intensywna, możecie smak złagodzić słodką śmietanką i przygotować “Zupę grzybową zabielaną“.
Wigilijna zupa grzybowa czysta
Wigilijna zupa grzybowa czysta niezabielana śmietaną. Na suszonych grzybach, suszonych borowikach. Prosta w przygotowaniu. Świetna z uszkami z grzybami.
Składniki zupy grzybowej:
- 40 g suszonych borowików + szklanka gorącej wody
- 3/4 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeżo mielony czarny pieprz
Bulion do zupy grzybowej:
- 3 duże marchewki
- 2 duże pietruszki
- 1/4 dużego selera
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- ok. 30 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 litry zimnej wody
Przygotowanie wigilijnej zupy grzybowej czystej:
- Dzień wcześniej: Grzyby opłukać, przełożyć do miseczki, zalać wodą. Odstawić na noc.
- Drugiego dnia przygotować bulion: Obrane i pokrojone na kawałki warzywa zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Ugotować do miękkości - ok. 60 minut. Odcedzić (cebulę, por i przyprawy wyrzucić, resztę warzyw zużyć np. do sałatki jarzynowej bez groszku).
- Grzyby wraz z płynem z moczenia przełożyć do garnka po gotowaniu bulionu, zalać wywarem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 minut (grzyby powinny być miękkie).
- Zupę grzybową doprawić łyżką soku z cytryny, solą, sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wymieszać. Zagotować. Przelać przez sito. Grzyby pokroić i wrzucić z powrotem do zupy.
- "Wigilijną zupę grzybową czystą" podawać z uszkami z grzybami lub łazankami.
- Jeśli gustujecie w wersji zabielanej, zaprawcie zupę grzybową śmietanką kremówką. Otrzymacie "Zupę grzybową zabielaną", świetną z łazankami.