W Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam zamienić groch na ciecierzycę, i na dodatek nie na zwykłą ciecierzycę. Użyłam zielonej ciecierzycy – Green Chana.
Green Chana lub Hara Chana to wysuszona zielona ciecierzyca dostępna przez cały rok (u nas dokupienia na razie przez internet). Jest smaczniejsza od zwykłej ciecierzycy i podczas gotowania nabiera lekko słodkiego smaku. Przed gotowaniem musi zostać namoczona oraz dłużej się gotuje. Idealnie pasuje do niej słodziutka żurawina, którą dodałam do kapusty. Polecam tym, którzy lubią coś nowego.
Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana)
Wigilijna kapusta z grzybami, bez grochu, za to z zieloną ciecierzycą (green chana) i żurawiną. Przepis na wigilijną kapustę z grzybami i ciecierzycą.
Składniki:
- 20 g suszonych grzybów
- 50 g suszonej ciecierzycy (użyłam Green Hana - zielonej ciecierzycy)
- 1 duża cebula
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy:
- 3 listki laurowe
- 1-2 goździki
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier
Przygotowanie wigilijnej kapusty z zieloną ciecierzycą:
- Dzień wcześniej: Ciecierzycę opłukać, zalać sporą ilością zimnej wody i zostawić na noc do namoczenia. Grzyby opłukać, przełożyć do miseczki, zalać szklanką gorącej wody i zostawić na noc.
- W dniu gotowania: Namoczoną ciecierzycę odcedzić, opłukać, zalać sporą ilością zimnej wody. Gotować pod przykryciem do miękkości - ok. 1 godziny i 40 minut. Dopiero teraz wsypać sól (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) i gotować jeszcze z 10 minut.
- Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać duży rondel lub wysoką patelnię, wlać olej. Wrzucić cebulę wraz z przyprawami, szczyptą soli i cukru. Smażyć na małym ogniu kilka minut.
- W między czasie kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić, dodać do cebuli. Grzyby odsączyć (płyn zachować), pokroić w paski i wrzucić do cebuli z kapustą. Wlać płyn z moczenia grzybów, wsypać żurawinę. Wymieszać, przykryć i dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, mieszając od czasu. W razie potrzeby podlać wodą (kapusta nie może być sucha). Wyłowić przyprawy.
- Ugotowaną ciecierzycę odsączyć, dodać do uduszonej kapusty z grzybami. Chwilę razem pogotować - ok. 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu (podlać wodą w razie potrzeby). Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
