Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały.
Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę (green chana), której część zużyłam do wigilijnej kapusty z grzybami.
Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie 🙂
“Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką” świetnie smakuje z chrupiącym i świeżym pieczywem, posmarowanym odrobiną prawdziwego masła.
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką
Sałatka jarzynowa bez groszku w innej odsłonie, bo z zieloną ciecierzycą (green chana), jabłkiem, i czarnuszką. Przepis na sałatkę jarzynową bez groszku.
Składniki na sałatkę jarzynową bez groszku:
- ugotowane warzywa z bulionu/rosołu (kawałek selera, 3 marchewki, 2 pietruszki)
- 150 g ugotowanej zielonej ciecierzycy (green chana) - ok. 50 g suchej
- 1/2 dużej czerwonej cebuli
- 1/2 dużego jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka octu z białego wina
- czarnuszka
- sól, świeżo mielony czarny pieprz, płatki chilli
Przygotowanie sałatki jarzynowej bez groszku:
- Jabłko ze skórką i ugotowane, ostudzone warzywa pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
- Wrzucić cebulę drobno posiekaną i ugotowaną zieloną ciecierzycę (green chana). Dodać majonez, wlać ocet, wsypać kilka szczypt czarnuszki. Przyprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami chilli.
…moja Mama zawsze przygotowywała sałatkę jarzynową tak: gotowała w jednym garnku marchewkę, seler i pietruszkę. Potem używała tego wywaru do przygotowania rosołu lub pomidorowej – te zupy mają niesamowity smak, a warzywa w sałatce są idealne, gotują się dokładnie tyle ile potrzeba 🙂