Tarta z cukinią, szczypiorkiem i cebulką dymką na pysznym, kruchym i chrupiącym spodzie. Idealna w sezonie na cukinię, który już się zaczął. Póki cukinia jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia tej tarty.
Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia “Tarty z cukinią” powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy będzie już na naszym stole. Tarta z cukinią, dymką i szczypiorkiem zasmakowała nam tak bardzo, iż w przeciągu jednego tygodnia musiałam ją zrobić drugi raz 🙂 Tarta z cukinią świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno (można ją zabrać np. do pracy).
Jeśli gustujecie w tartach wytrawnych, zapraszam Was do działu “Tarty na słono“. Polecam Wam również przepis na chrupiącą “Tartę ze szpinakiem“.
Składniki ciasta kruchego:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajo
- 50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)
Składniki farszu do tarty z cukinią:
- 3 średnie cukinie lub dwie duże
- 50 g masła
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 jaja
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- sól, pieprz
Tarta z cukinią – Przygotowanie:
Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie. Ja miksuję do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się formować w jedną kulę. Ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde.
W przeciwnym wypadku należy mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami, następnie dodać ser utarty na tarce o drobnych oczkach i wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm). Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Ciasto włożyć do pieca i piec 15 minut (tzw. “pieczenie na ślepo” – z ang. blind baking).
Przygotować farsz:
Cukinię umyć, odkroić końcówki. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na sicie na 20 minut (sól wyciągnie wodę z cukinii). Po tym czasie cukinie wypłukać z soli i całą ułożyć na środku ściereczki. Zgarnąć wszystkie końce ściereczki ku górze i ciasno zwinąć (tworząc coś w rodzaju okrągłego cukierka z jednym wiązaniem na górze 🙂 ). Nad zlewem wyżymać ściereczkę, aby wycisnąć całą wodę z cukinii.
Na patelni rozpuścić 50 g masła. Dodać posiekaną cebulę dymkę. Smażyć przez chwilę, aż zmięknie. Dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
Jaja wraz ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem zmiksować do połączenia składników.
Na podpieczoną tartę wyłożyć farsz z cukinii, a następnie wylać śmietanę z jajami (farsz z cukinii rozprowadzić po całej powierzchni, ale jej nie wygładzać. Łyżką “podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności).
Tartę z cukinią wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut.
Tarta z cukinią najlepsza jest podawana na ciepło, ale równie szybko znika z talerza serwowana na zimno 🙂 Polecam również przepis na Tartę ze szpinakiem.
Smacznego!
Najlepsza tarta z cukinią! Uwielbiamy na ciepło i na zimno również. Super ciasto z tym serem jest. Kruchutkie – najlepsze. Zresztą reszta przepisów z Mojej Delicji, jakie próbowaliśmy to strzały w 10! A nawet w 100 😀 Cieszę się, że odkryłam ten blog. Dzięki!
Dzięki. Dno będzie o 2 cm. mniejsze. Zaraz będę jadła tartę, która wygląda zachęcająco. Pozdrawiam
Zmierz średnicę swojej formy do tarty. Na pewno nie ma 28 cm. Jestem ciekawa jaka jest średnica oczywiście dna.
https://uploads.disquscdn.com/images/162e40cddbfc05e561552101a8f36582dc8403a821ede942e2af6bd5606aaa03.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/7aaf48a04f8ae19a075dfd8813cd24453779ec1708325ff9adc1a0512276f79f.jpg
Tarta jest pyszna, robiłam ja już kilka razy i za każdym razem szybko znika. Tym razem jednak chciałabym zostawić sobie kawleczek na później, i stąd pytanie–czy można ją zamrozić?
Najlepsza tarta jaką jadłam. Naprawdę! Spód kruchutki, rozpływający się w ustach. Nasza ulubiona.
Miło mi 🙂
Tarta w smaku wyszła bardzo dobra, ciasto również – jest kruche i smaczne, ale kompletnie nie mogłam go rozwałkować w całości. Rozrywał/kruszył się w dłoniach i wyszło tak, że musiałam kawałkami układać ciasto na formie 😐 I łączyć je palcami. Co zrobiłam źle? Dlaczego ciasto było aż tak kruche, że nie dało się go rozwałkować?
Jeśli ciasto za bardzo kruszy się po połączeniu składników, dodaj odrobinę(!) zimnej/lodowatej wody (od pół do max.1 łyżki – czyli najpierw dajesz pół i sprawdzasz czy pomogło). Mogłaś dać małe jajo i miałaś mniej wilgoci. Ja najczęściej stosuję jaja L. Dodatkowo też mąki mają różną wilgotność. Tak czy inaczej smaczniejszy efekt końcowy i bardziej kruche ciasto jest wtedy, kiedy krótko z nim pracujesz, nie rozgrzewasz dłońmi i nie podsypujesz dużą ilością mąki (polecam wałkowanie pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia – wtedy nie mamy w ogóle dodatkowej mąki).
Znalazłem dzisiaj i robię:)
Witam, tarta wygląda przepysznie 🙂 komentarze też zachęcają, nic tylko robić 🙂 Ponieważ staram się od jakiegoś czasu jeść lżej i zdrowiej (z lepszym lub gorszym rezultatem 😉 ) zastanawiam się czy wyszłaby z mąką pełnoziarnistą i śmietaną 18%? czy lepiej odpuścić kombinowanie? będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam 🙂
Na mące pełnoziarnistej pszennej wyjdzie, ale będzie miała inny smak. Śmietana 18% może być, o ile będzie to słodka śmietanka (nie kwaśna). Pamiętać należy, że tłuszcz jest nośnikiem smaku 🙂 Ja bym spróbowała na mące orkiszowej. Polecam również zdrową pizzę właśnie na tej mące: https://www.mojadelicja.pl/zdrowa-pizza-orkiszowa-z-mozzarella/ Pozdrawiam 🙂
Przepis super – można tuningować 😉 Do ciasta warto dodać kurkumę, czarnuszkę i kminek. Do zalewy koniecznie świeże zioła: cząber, miętę oraz tymianek, pietruszkę zieloną. Do farszu curry, czosnek, a na wierzch poszatkowaną szynkę parmeńską, chorizo, rukolę, miękki ser kozi oraz starte pecorino.
No niezły tuning 🙂 Dzięki.
zrobiłam w niedziele i w poniedziałek już jej nie było, właśnie mam w piekarniku jej 2 blaszki, bo jest obłedna, myslę że na zimno jest jeszcze lepsza 🙂
wow! to super 🙂 bardzo mnie to cieszy! Dziękuję za komentarz! My też ją lubimy na zimno (o ile coś się uchowa) 🙂
Przepyszna 🙂
Dzięki 🙂
Tarta właśnie jest w piekarniku 🙂 Mam nadzieję, że będzie pyszna
I jak ?
Zaczęłam od chlebka bananowego z serkiem, wyszedł pyszny…teraz tarta ..właśnie jest w piekarniku, dziękuję za świetne przepisy 🙂 pozdrawiam
Super. Nie ma za co 🙂 To ogromna przyjemność dzielić się z Wami.
Przepis bardzo fajny, muszę go spróbować. A w jakiej dużej formie robiłaś?
Standardowa forma do tarty, o średnicy 28 cm. Pozdrawiam ciepło 🙂
Uwielbiam tarty i często je robię, ale ta jest najlepsza! Przepis powędrował do mojej książki kucharskiej, jest naprawdę pyszna!
dzięki. bardzo się cieszę. pozdrawiam 🙂
Świetna, uwielbiam wszelkie wytrawne tarty 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl