Tarta z cukinią, szczypiorkiem i cebulką dymką na pysznym, kruchym i chrupiącym spodzie. Idealna w sezonie na cukinię, który już się zaczął. Póki cukinia jest młoda (i dzięki czemu nie wymaga obierania) polecam wykorzystać ją do zrobienia tej tarty.
Zapach unoszący się w domu podczas pieczenia “Tarty z cukinią” powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy będzie już na naszym stole. Tarta z cukinią, dymką i szczypiorkiem zasmakowała nam tak bardzo, iż w przeciągu jednego tygodnia musiałam ją zrobić drugi raz 🙂 Tarta z cukinią świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno (można ją zabrać np. do pracy).
Jeśli gustujecie w tartach wytrawnych, zapraszam Was do działu “Tarty na słono“. Polecam Wam również przepis na chrupiącą “Tartę ze szpinakiem“.
Składniki ciasta kruchego:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajo
- 50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)
Składniki farszu do tarty z cukinią:
- 3 średnie cukinie lub dwie duże
- 50 g masła
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 jaja
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- sól, pieprz
Tarta z cukinią – Przygotowanie:
Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami robota z nożem do ciasta kruchego, to wszystkie składniki ciasta włożyć do misy i zmiksować pulsacyjnie. Ja miksuję do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się formować w jedną kulę. Ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde.
W przeciwnym wypadku należy mąkę przesiać do miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami, następnie dodać ser utarty na tarce o drobnych oczkach i wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować (podsypując delikatnie mąką, gdyby się przyklejało do stolnicy) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm). Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Ciasto włożyć do pieca i piec 15 minut (tzw. “pieczenie na ślepo” – z ang. blind baking).
Przygotować farsz:
Cukinię umyć, odkroić końcówki. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na sicie na 20 minut (sól wyciągnie wodę z cukinii). Po tym czasie cukinie wypłukać z soli i całą ułożyć na środku ściereczki. Zgarnąć wszystkie końce ściereczki ku górze i ciasno zwinąć (tworząc coś w rodzaju okrągłego cukierka z jednym wiązaniem na górze 🙂 ). Nad zlewem wyżymać ściereczkę, aby wycisnąć całą wodę z cukinii.
Na patelni rozpuścić 50 g masła. Dodać posiekaną cebulę dymkę. Smażyć przez chwilę, aż zmięknie. Dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.
Jaja wraz ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem zmiksować do połączenia składników.
Na podpieczoną tartę wyłożyć farsz z cukinii, a następnie wylać śmietanę z jajami (farsz z cukinii rozprowadzić po całej powierzchni, ale jej nie wygładzać. Łyżką “podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności).
Tartę z cukinią wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut.
Tarta z cukinią najlepsza jest podawana na ciepło, ale równie szybko znika z talerza serwowana na zimno 🙂 Polecam również przepis na Tartę ze szpinakiem.
Smacznego!