P

Prosty chleb z siemieniem lnianym

Dodaj do Ulubionych

Dawno nie piekłam własnego chleba. Ale gdy natrafiłam na ten prosty przepis, na bardzo zdrowy i pożywny chleb z siemieniem lnianym z mąki pełnoziarnistej, wiedziałam że muszę go upiec.

Chleb jest bardzo dobry, dość syty pomimo swojej wielkości i co najważniejsze – łatwy do przygotowania.

Siemię lniane jest bardzo wartościowym składnikiem: obniża poziom cholesterolu we krwi, ma właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Działa osłaniająco i regenerująco na błonę przewodu pokarmowego (stosowany jest przy biegunkach lub zaparciach). Bardzo dobrze nawilża gardło, wspomaga też leczenie suchego kaszlu.

Składniki:

  • 7 g drożdży suszonych (1 paczka)
  • 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
  • białko do posmarowania
  • dowolna posypka (płatki owsiane, pestki słonecznika)

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawić na 15 minut.
Połowę mąki, rozpuszczone drożdże wraz z resztą ciepłej wody, zmielone siemię lniane, cukier, sól i olej wymieszać w dużej misce (najlepiej skorzystać z miksera wyposażonego w hak do ciasta drożdżowego). Nie przerywając ucierania, dodać resztę mąki i dalej wyrabiać przez około 10 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
Posmarowanymi olejem dłońmi podzielić ciasto na dwie części, położyć na blasze w odstępie i uformować dwa bochenki. Przykryć ściereczką (lnianą lub bawełnianą) i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na około 1.5 godziny (ja wkładam do zimnego piekarnika z włączoną żarówką -> ciepło i zero przeciągów 🙂 ).

Specjalnym pędzelkiem posmarować wierzch bochenków rozkłóconym białkiem, posypać dodatkami.

Piec przez 40- 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół).
Wyciągnąć z pieca, a po 5 minutach wyłożyć na kratkę i całkowicie ostudzić przed pierwszym krojeniem (krojenie ciepłego pieczywa może spowodować oddzielenie miąższu od skórki).

prosty-domowy-chleb-z-siemieniem-lnianym3

prosty-domowy-chleb-z-siemieniem-lnianym5prosty-domowy-chleb-z-siemieniem-lnianym7

 

źródło: Na podstawie przepisu Agnieszki Maciąg z książki “Smaki Miłości”

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *