T

Tarta ze szpinakiem

Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere
Dodaj do Ulubionych

Tarta ze szpinakiem to  kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy 🙂 Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere świetna jest na ciepło, ale również na zimno.

Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna 🙂 Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem.

Tarta ze szpinakiem jest naszą drugą ulubioną tartą na słono. Pierwsza to przepyszna, chrupiąca Tarta z cukinią. Sprawdźcie koniecznie!

Składniki ciasta kruchego:

  • 210 g mąki pszennej (np. krupczatki)
  • 140 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

 

Składniki farszu:

  • 500 g świeżego szpinaku
  • 300 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jaja
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 150 g sera Gruyere w kawałku lub plasterkach
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

 

Tarta ze szpinakiem – Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie wszystko szybko zagnieść.
Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia (odklejając  co chwilę jeden arkusz, aby ciasto mogło lepiej się przesuwać) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty (u mnie forma do tarty o średnicy 28 cm). Ciastem wyłożyć dno oraz boki tarty. Nakłuć gęsto widelcem (tak co pół cm) i włożyć na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół).
Ciasto włożyć do pieca i piec 15-18 minut (aż nabierze lekko złotego koloru).

Szpinak namoczyć, usunąć twarde łodygi, opłukać, osuszyć.
Dużą patelnię rozgrzać wraz z 1 łyżką oliwy. Włożyć część szpinaku i smażyć chwilę pod przykryciem. Gdy szpinak straci na objętości, dodać resztę szpinaku i smażyć wszystko (już bez przykrywki), aż szpinak zmięknie i odparuje cała woda. Usmażony szpinak przełożyć na sito i ostudzić.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na pozostałej łyżce oliwy bez rumienienia (można dodać szczyptę soli, aby cebula puściła sok). Ostudzić.

Ostudzony szpinak odcisnąć z nadmiaru wody na sicie, najbardziej jak się da (lub przecisnąć przez gazę). Następnie przełożyć na deskę i drobno posiekać. Wrzucić do misy.
Dodać ostudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser Gruyere starty na tarce (jeśli mamy ser w kawałku) lub pokrojony w drobną kosteczkę (jeśli mamy ser w plasterkach) oraz śmietanę. Wymieszać wszystko. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Spróbować. Jeśli smak będzie za słaby, doprawić bardziej.
Następnie dodać jaja. Ponownie wszystko wymieszać.

Gotowy farsz szpinakowy przełożyć na podpieczony spód.
Tartę ze szpinakiem i serem Gruyere wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut.
Tarta ze szpinakiem
świetnie smakuje na ciepło, ale również na zimno.

Po inne przepisy na tarty zapraszam do działu “Tarty na słono“. Sprawdź również przepis na pyszną i kruchą “Tartę z cukinii“.

Tarta ze szpinakiem - Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (467 głosów) 467 głosy, średnia: 5,00 z 5467 głosy, średnia: 5,00 z 5467 głosy, średnia: 5,00 z 5467 głosy, średnia: 5,00 z 5467 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz