Nie przepadam za ciastami z makiem. Zresztą chyba zawsze odkąd sięgam pamięcią omijałam je szerokim łukiem. Do niedawna wyjątek stanowiły drożdżówki wg tego przepisu, ale od dzisiaj przepis na ten Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem jest w moim domu numerem jeden. To taki mój świąteczny hit 🙂
To najlepsze ciasta drożdżowe z makiem jakie kiedykolwiek jadłam! W moim domu muszę go chować przed domownikami, bo potrafią zjeść połowę za jednym razem 🙂
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem nie jest trudny do przygotowania (szczególnie jeśli mamy robot planetarny i całe wyrabianie ciasta zrobi za nas – my w tym czasie możemy np. posprzątać :)) i w przeciwieństwie do drożdżówek nie trzeba go robić, aż dwa dni. Wystarczy tylko godzina wyrastania i około pół godzinki w piecu.
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem polecam na co dzień i od święta!
Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec
Najlepsze ciasto drożdżowe z makiem jakie jedliśmy. Przepyszny Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem. Ciasto drożdżowe idealne na święta!
Składniki ciasta drożdżowego:
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka + 50 g cukru
- 80 g masła + 30 g
- 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
- 1 jajo + 1 żółtko
- spora szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
- 400 g gotowej masy makowej*
- spora garść suszonej żurawiny, spora garść płatków migdałów
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- zimna woda
Przygotowanie drożdżowego wieńca z makiem:
- Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, czyli ok. 37°C (jeśli nie macie termometru, łatwo sprawdzicie temperaturę umieszczając parę kropli mleka na wew. przegubie dłoni: jeśli krople nie będą ani za zimne, ani zbyt ciepłe, tzn. że mają odpowiednią temperaturę).
- 250 ml mleka
- Do dużego kubka wlać połowę podgrzanego mleka -125 ml, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać, przykryć spodeczkiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minut (po tym czasie drożdże powinny "ruszyć", spienić się). Masło rozpuścić.
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki
- 80 g masła
- Do dużej misy przesiać mąkę, wlać spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić jajo i żółtko, wlać pozostałe mleko oraz roztopione masło (nie gorące, lekko ciepłe). Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez około 15 minut. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką) na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- spora szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
- 1 jajo + 1 żółtko
- Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta o wymiarach ok. 40x60 cm.
- Ciasto posmarować masą makową. Rozsypać żurawinę i płatki migdałowe. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem przeciąć wzdłuż na pół. Obie połówki ciasta zawijać naprzemian, a następnie uformować wieniec łącząc końce ze sobą. Ciasto posmarować roztopionym masłem (zostawić trochę na później) i odstawić na 20 minut. W tym czasie włączyć piec i nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół).
- 400 g gotowej masy makowej
- spora garść suszonej żurawiny, spora garść płatków migdałów
- 30 g masła
- Ciasto przed włożeniem do pieca posmarować jeszcze masłem (szczególnie wyrośnięte fragmenty ciasta). Wstawić do nagrzanego pieca na środkową półkę i piec około 20 minut (po tym czasie sprawdziłam patyczkiem w najgrubszym miejscu ciasta, który wyszedł suchy).
- Ciasto polać lukrem: do miseczki przesiać cukier puder, wlać sok z cytryny, dodać 1 niepełną łyżkę wody, wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (jeśli lukier będzie za gęsty dodać odrobinę wody, jeśli zbyt płynny dodać trochę cukru pudru - za rzadki wsiąknie nam w ciasto).
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- zimna woda
- Polecam również "Wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami" lub "Wieniec drożdżowy z Nutellą".