Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych, polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z “Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem“. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin!
Składniki:
- 100 g roszponki
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być lekko twardawe i delikatnie chrupiące)
- 10 pomidorków koktajlowych (około 100 g)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Roszponkę umyć, osuszyć, przełożyć do miski.
Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać do sałaty.
Wrzucić kostki z awokado. Wymieszać.
Przygotować dressing:
W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem.
Podawać jako dodatek do obiadów, np. do “Burgerów z łososiem, brokułem i ziemniakami z koperkiem“.