Sos z dojrzałych śliwek i świeżych żurawin z miodem i odrobiną soku z cytryny, idealny do dań z kaczką, ale również świetnie smakuje np. jako dodatek do naleśników z serem. Sos ze śliwek i żurawin przygotowuje się bardzo szybko.
Na rozgrzanej patelni rozpuszcza się miód, wrzuca owoce i smaży, aż owoce puszczą sok i wszystko zacznie lekko gęstnieć. Następnie zawartość patelni przekłada się do blendera, miksuje i przelewa do rondelka, najlepiej przez sito, które wyłapie nam wszystkie niezmiksowane skórki.
Sos ze śliwek i żurawin – sos do kaczki
Sos z dojrzałych śliwek i świeżych żurawin z miodem i odrobiną soku z cytryny.
Składniki sosu ze śliwek i żurawin:
- 650 g wypestkowanych śliwek (najlepsze węgierki)
- 250 g świeżej żurawiny
- 5 czubatych łyżek miodu (ok. 230 g) neutralnego w smaku
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie sosu ze śliwek i żurawin:
- Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię. Wlej miód. Gdy zacznie się pienić, a następnie karmelizować wrzuć śliwki i żurawinę.
- Zwiększ gaz i smaż, często mieszając, aż owoce puszczą sok, rozmiękną i powstały sos zacznie gęstnieć. Wlej sok z cytryny.
- Następnie przełóż sos do blendera i zmiksuj na gładko. Przetrzyj przez sito.
- Sos ze śliwek i żurawin podawaj na ciepło lub zimno do dań z kaczki. Świetnie smakuje również z naleśnikami z serem.
Wygląda wyśmienicice! Kilka razy jadałam kaczkę na rodzinnym obiedzie, baaardzo mi smakowała. Mój tato jest naszym rodzinnym master chefem:) Ale słyszałam że mięso z kaczki dla laika takiego jak ja jest trudne w przygotowaniu? Pozdrawiam! http://www.oyakata.com.pl/