Nie macie pomysłu na szybkie dania sylwestrowe? Spodziewacie się gości i chcielibyście podać szybkie przekąski? Idealnie sprawdzą się Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkami karmelizowanymi octem balsamicznym. Pomidorki oraz pesto można przygotwać wcześniej (np. rano) a kanapeczki złożyć i upiec, gdy już goście się pojawią.
Kanapeczki z ciasta francuskiego z bazyliowym pesto i pomidorkiem
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (~ 270g) - najlepsze na maśle (w wersji wegańskiej użyć ciasta wegańskiego)
- 250 g pomidorków cherry
- 2 łyżki octu balsamicznego
Składniki bazyliowego pesto:
- 25 g świeżych listków bazylii (z całej doniczki)
- 90 g nerkowców
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy extra vergine
- sól morska
Przygotowanie
- Pomidorki i pesto można przygotować wcześniej (np. rano, a wieczorem gdy pojawią się goście kanapeczki złożyć i upiec).
- Przygotować pesto: Listki bazylii umyć i dobrze osuszyć. W blenderze zmiksować orzechy nerkowca z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i listkami bazylii. Następnie wlać oliwę, wsypać szczyptę soli i znów wszystko zmiksować. Przełożyć do słoiczka.
- Przygotwać pomidorki: Na nieprzywierającą patelnię wrzucić umyte i osuszone pomidorki w całości. Nie dodawać żadnego tłuszczu. Smażyć na średnim ogniu, podrzucając od czasu do czasu patelnią, aż pomidorki zaczną pękać. Zmniejszyć ogień i wlać ocet. Wymieszać (ocet wsiąknie w głąb pomidorków dzięki pęknięciom). Natychmiast ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz, gdyż ocet bardzo szybko się skarmelizuje a po chwili zacznie przypalać.
- Gdy już jesteśmy gotowi do pieczenia kanapeczek, włączyć piekarnik na 200°C (termoobieg). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta francuskiego powycinać 3-4 cm okręgi (np. kieliszkiem do szampana). Rozłożyć w niewielkich odstępach na blasze.
- Pesto wymieszać. Każdy plaster ciasta posmarować pesto. Na środku ułożyć pomidorka (jeśli są duże, przekroić na pół i ułożyć połówkę). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok.10-13 minut.