O

Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi

Dodaj do Ulubionych

Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe, pożywne i bez cukru. Naturalnym słodzikiem jest bowiem dobrej jakości miód. Muffiny zawierają płatki owsiane, jogurt naturalny oraz wspomnianą wyżej suszoną morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy!

Składniki:

(12 muffin)

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 180 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 80 g suszonych moreli drobno pokrojonych
  • 1 jajko
  • 120 g miodu
  • 65 g oleju

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Jogurt naturalny wymieszaj z płatkami owsianymi i odstaw na chwilę.
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, orzechami i morelami suszonymi.
W drugiej misce rozbełtaj jajko, wymieszaj z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie.
Połącz wszystkie składniki ze sobą.

Formę muffinkową wypełnij ciastem.
Piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Owsiane muffinki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe …

zdrowe-owsiane-muffinki-z-suszona-morela-i-orzechami-2

zdrowe-owsiane-muffinki-z-suszona-morela-i-orzechami-3

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (3 głosów) 3 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...

Dodaj komentarz