Site icon Moja Delicja

Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi

FULL
☆ DODAJ DO ULUBIONYCH
Komentarze

Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe, pożywne i bez cukru. Naturalnym słodzikiem jest bowiem dobrej jakości miód. Muffiny zawierają płatki owsiane, jogurt naturalny oraz wspomnianą wyżej suszoną morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy!

Składniki:

(12 muffin)

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół).
Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Jogurt naturalny wymieszaj z płatkami owsianymi i odstaw na chwilę.
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, orzechami i morelami suszonymi.
W drugiej misce rozbełtaj jajko, wymieszaj z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie.
Połącz wszystkie składniki ze sobą.

Formę muffinkową wypełnij ciastem.
Piecz ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Owsiane muffinki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe …

Exit mobile version