Moja, wakacyjna “Konfitura z kwaśnych śliwek i bananów” zainspirowała mojego Męża do stworzenia nowego dania dla naszej córeczki, czyli Naleśników z bananem, podanych z ową konfiturą.
Naleśniki z bananem i konfiturą z kwaśnych śliwek to połówki banana owinięte usmażonym wcześniej naleśnikiem, a następnie podsmażane na maśle. Całość wykładana jest na talerze, polewana konfiturą śliwkową. Jako, że konfitura jest kwaśna naleśniki delikatnie skrapiamy odrobiną miodu lub syropu z agawy. Najsmaczniej wychodzi, kiedy banan w naleśniku jest gorący, wówczas staje się słodszy i bardziej miękki.
Naleśniki z bananem i konfiturą z kwaśnych śliwek
Naleśniki z bananem i konfiturą z kwaśnych śliwek polane miodem lub syropem z agawy. Konfitura ze śliwek domowej roboty bez cukru, słodzona bananem.
Składniki:
- 6 naleśników usmażonych wg tego przepisu
- 3 banany
- konfitura ze śliwek i bananów wg tego przepisu
- masło klarowane (ew. zwykłe)
- miód lub syrop z agawy
Przygotowanie:
- Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę banana owinąć naleśnikiem. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło, ułożyć naleśniki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
- Usmażone naleśniki przekroić na pół. Na każdym talerzu rozłożyć po 3 połówki. Z boku lub na górze rozłożyć konfiturę ze śliwek i bananów. Skropić miodem lub syropem z agawy. Dowolnie udekorować (u mnie świeże figi).
