Przygotowane przeze mnie ostatnio “Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny.
Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie istnieją, musiałam ją dodać i do tych burgerów.
Burgery z wędzoną rybą i soczewicą
Burgery z wędzoną rybą i soczewicą w towarzystwie sosu curry na bazie jogurtu naturalnego i odrobiny majonezu oraz surówki z marchewki i kolendry.
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy (lub mieszanki czerwonej z czarną)
- 250 g wędzonej ryby (np. wędzonego śledzia) bez ości i skóry, porwanej na kawałki
- pół pęczka świeżej kolendry
- 1 małe, czerwone chilli bez pestek, drobno posiekane
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy do kotlecików rybnych:
- 1/2 łyżeczki mielonej przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka mielonej przyprawy curry
- 1 cm świeżego imbiru, startego na tarce o malutkich oczkach
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- sos curry (150 g jogurtu naturalnego z 1 łyżką majonezu, 1 łyżeczką curry, szczyptą soli)
- dżem morelowy
- surówka z marchewki z tego przepisu
- 8 bułek wieloziarnistych (najlepiej okrągłych)
Przygotowanie:
- Przygotować kotleciki: Soczewicę opłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, zalać świeżą i ugotować do miękkości (ok. 20-30 minut). Odcedzić i ostudzić.
- Wędzoną rybę podzielić na dwie części. Jedną część przełożyć do dużej miski. Dodać połowę ugotowanej soczewicy, posiekaną kolendrę, chilli, przyprawy (curry, garam masala, imbir). Doprawić solą i pieprzem.
- Resztę wędzonej ryby zmiksować z resztą soczewicy. Dodać do miski z przyprawami. Wszystko wymieszać ręką. Następnie podzielić na 8 części i uformować 8 kotletów o grubości ok. 1,5 cm. Przełożyć na talerz, przykryć folią spożywczą. Schować na 30 minut do lodówki.
- Grubą, nieprzywierającą patelnię rozgrzać wraz z olejem. Ułożyć "Kotlety z wędzonej ryby i soczewicy". Smażyć na niedużym ogniu przez 4 minuty z każdej strony. W między czasie przygotować sos curry (wymieszać składniki sosu ze sobą) oraz surówkę z marchewki.
- Złożyć burgery: Bułki przeciąć na pół. Podpiec na patelni po smażeniu kotletów (rozcięciem do dołu). Jedną połówkę posmarować sosem curry (nie żałować), drugą - dżemem morelowym. Na sosie ułożyć kotlecika rybnego, na nim surówkę z marchewki, liść sałaty. Przykryć połówką bułki posmarowaną wcześniej dżemem.