Mięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera. Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu. Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym, czyli ksylitolem. Do tego koniecznie czekoladowa polewa. U mnie biała z gorzką, ale zamiast białej może być mleczna. Ciasto udekorowałam nietypowo, bo posiekanym batonikiem duplo. Wyszło super! Powiem szczerze, że to ciasto czekoladowe jest lepsze od uwielbianego przez nas od lat Murzynka, a to z kilku powodów. Po pierwsze jest banalne, szybkie w przygotowaniu i nie traci tym na swojej konsystencji i smaku, po drugie jest zdrowsze, bo na oleju roślinnym (masło = cholesterol) oraz ma mniej cukru, bo nie ma dżemu (u mnie dodatkowo biały cukier zastąpiłam ksylitolem i trzcinowym). Więc coś czuję, że ciasto murzynek długo się nie pojawi na naszym stole, na rzecz tego “Wilgotnego ciasta czekoladowego na czekoladzie bez miksera” 😀
Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera
Wilgotne, mięciutkie ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera. Wystarczy tylko wymieszać łyżką składniki i upiec. Do tego koniecznie czekoladowa polewa
Składniki:
- 100 g czekolady gorzkiej (min. 70%)
- 1 szklanka wrzątku
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 320 g)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli (domowej soli waniliowej)
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja L
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
- 1 szklanka cukru (dałam 1/2 szkl. cukru trzcinowego i 1/2 szkl. ksylitolu)
Składniki polewy czekoladowej:
- 50 g czekolady białej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 5 łyżek słodkiej śmietanki 18% (ew. 30%)
- Dowolna posypka (użyłam posiekanego batonika duplo)
Przygotowanie
* szklanka – 250 ml- Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Podłużną keksówkę (30cm x 7cm x 11cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę połamać, przełożyć do dużej miski i zalać szklanką wrzątku. Odstawić na 2 minuty a następnie dobrze wymieszać łyżką.
- 100 g czekolady gorzkiej (min. 70%)
- 1 szklanka wrzątku
- Przesianą mąkę wymieszać w innym naczyniu z sodą i solą. Odstawić na bok.
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej)
- Do miski z rozmieszaną czekoladą wlać olej, ekstrakt z wanilii oraz maślankę. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie (ja lubię mieszać trzepaczką, ale niczego nie ubijam). Następnie wlać jaja i ponownie wymieszać.
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (120 g)
- 2 łyżeczki domowego ekstraktu z wanilii
- 1 szkl. maślanki
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i solą. Krótko wymieszać, tylko do połączenia składników (nie mieszać jednak ZBYT dokładnie, wskazane jest nawet, aby zostały MAŁE, sporadyczne grudki).
- Ciasto przełożyć do foremki, naciąć wzdłuż i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50* minut lub do tzw. suchego patyczka (uważać, żeby nie wysuszyć - ciasto ma być wilgotne, ale nie surowe/płynne w środku).
- Po upieczeniu wyjąć z pieca, odczekać 5 minut a następnie wyjąć z formy. Studzić na kratce.
- Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, wlać 5 łyżek śmietanki, wymieszać do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Gotową polewą polać ciasto czekoladowe. Udekorować dowolną posypką - u mnie posiekany batonik duplo.
Dodatkowo jest 1 szkl wody do rozpuszczenia czekolady .Dziękuję
Czy można czymś zastąpić maślankę? 🙂
Pewnie: 1 szklanka maślanki => 1 szklanka mleka + 1 łyżka octu z białego wina. Wlewasz mleko do szklanki, mieszasz z octem i odstawiasz na kilka minut (wystarczy to zrobić przed krokiem nr 1, czyli krok 0). Pozdrawiam 🙂
Ciasto wyszło przepyszne ? Właśnie takiego przepisu szukałam i najbardziej skusił mnie dopisek “bez miksera” ? Następnym razem dodam trochę więcej czekolady albo kakao. Kusi mnie też, żeby ciasto przełożyć jakąś kwaśną konfiturą ?
Jeszcze więcej czekolady? O rany 🙂 Super, że wyszło i smakowało. Ja też uwielbiam te bez miksera 😀 Pozdrawiam!