W

Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Mięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera. Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu. Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym, czyli ksylitolem. Do tego koniecznie czekoladowa polewa. U mnie biała z gorzką, ale zamiast białej może być mleczna. Ciasto udekorowałam nietypowo, bo posiekanym batonikiem duplo. Wyszło super! Powiem szczerze, że to ciasto czekoladowe jest lepsze od uwielbianego przez nas od lat Murzynka, a to z kilku powodów. Po pierwsze jest banalne, szybkie w przygotowaniu i nie traci tym na swojej konsystencji i smaku, po drugie jest zdrowsze, bo na oleju roślinnym (masło = cholesterol) oraz ma mniej cukru, bo nie ma dżemu (u mnie dodatkowo biały cukier zastąpiłam ksylitolem i trzcinowym). Więc coś czuję, że ciasto murzynek długo się nie pojawi na naszym stole, na rzecz tego “Wilgotnego ciasta czekoladowego na czekoladzie bez miksera” 😀

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *