Pyszny i zdrowy, czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Do przygotowania kremu potrzebujemy dojrzałe awokado i dojrzałego, ale nie przejrzałego banana. Jeśli użyjemy banana przemrożonego otrzymamy od razu schłodzony deser o gęstszej i wręcz lodowej konsystencji, a smak bananowy będzie mniej wyczuwalny (niż w przypadku użycia banana świeżego).
Czekoladowy krem z awokado możemy podawać jako zdrowy deser lub podwieczorek w kieliszkach lub małych pucharkach, jak również jako smarowidło do kanapek. Krem z awokado świetnie komponuje się np. ze świeżymi lub mrożonymi malinami, którymi można deser ozdobić.
Jeśli szukacie przepisu na deser czekoladowy bez awokado polecam “Deser czekoladowy z bananem, bez cukru, bez tłuszczu, bez nabiału“.
Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana
Pyszny, zdrowy deser - czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Przepis na krem z awokodo. Czekoladowy krem z awokado przepis.
Krem z awokado - składniki:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 dojrzały, ale nie przejrzały banan (najlepiej przemrożony*)
- 3-4 łyżeczki syropu klonowego
- 2 czubate łyżeczki kakao
- szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
Krem z awokado - przygotowanie:
- Wszystkie składniki na krem z awokado włożyć do blendera, zmiksować na gładki mus. Spróbować i ewentualnie doprawić: syropem klonowym, jeśli krem jest za mało słodki, kakao - jeśli za mało czekoladowy i odrobiną soli więcej, aby wzmocnić smak.
- Gotowy krem z awokado przełożyć do kieliszków, udekorować świeżymi owocami (u mnie mrożone maliny).
Witam. Mam pytanie jakiego kakao używacie do kremu? Bo ostatnio robiłam mus z awocado z przepisu dla diabetyków i dodalam klasyczne kakao to z wiatraczkiem bez cukru bo myślałam że właśnie tego się dodaje. Ale mus wyszedł tak gorzki i niedobry że poszedł do kosza. Więc jak zrobić dobry mus zdrowy bez cukru ale słodki?
Ja w swojej kuchni używam tylko jednego kakao – gorzkiego typu Decomoreno (w zależności w jakim sklepie w promocji, to kupuje z różnych firm) Czyli pewnie Twoje pewnie było podobne 🙂 Czyli gorzkie. A jak gorzkie to trzeba osłodzić – nie ma wyjścia. Ja w swoim przepisie słodzę dojrzałym, przemrożonym bananem oraz syropem klonowym. Zamiast syropu klonowego można użyć syropu z agawy lub neutralnego w smaku miodu. Niestety nie wiem jak to jest w przypadku przepisu dla diabetyków.
Krem z avocado z Twoich zdjęć wygląda fantastycznie! Koniecznie musimy sprawdzić jak smakuje 🙂
Dziękuję!