Pyszny i zdrowy, czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Do przygotowania kremu potrzebujemy dojrzałe awokado i dojrzałego, ale nie przejrzałego banana. Jeśli użyjemy banana przemrożonego otrzymamy od razu schłodzony deser o gęstszej i wręcz lodowej konsystencji, a smak bananowy będzie mniej wyczuwalny (niż w przypadku użycia banana świeżego).
Czekoladowy krem z awokado możemy podawać jako zdrowy deser lub podwieczorek w kieliszkach lub małych pucharkach, jak również jako smarowidło do kanapek. Krem z awokado świetnie komponuje się np. ze świeżymi lub mrożonymi malinami, którymi można deser ozdobić.
Jeśli szukacie przepisu na deser czekoladowy bez awokado polecam “Deser czekoladowy z bananem, bez cukru, bez tłuszczu, bez nabiału“.
Krem z awokado, mus czekoladowy z awokado i banana
Pyszny, zdrowy deser - czekoladowy krem z awokado, banana i kakao, słodzony syropem klonowym. Przepis na krem z awokodo. Czekoladowy krem z awokado przepis.
Krem z awokado - składniki:
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1 dojrzały, ale nie przejrzały banan (najlepiej przemrożony*)
- 3-4 łyżeczki syropu klonowego
- 2 czubate łyżeczki kakao
- szczypta soli (polecam domową sól waniliową)
Krem z awokado - przygotowanie:
- Wszystkie składniki na krem z awokado włożyć do blendera, zmiksować na gładki mus. Spróbować i ewentualnie doprawić: syropem klonowym, jeśli krem jest za mało słodki, kakao - jeśli za mało czekoladowy i odrobiną soli więcej, aby wzmocnić smak.
- Gotowy krem z awokado przełożyć do kieliszków, udekorować świeżymi owocami (u mnie mrożone maliny).