G

Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar

Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar // Toasts with smoked salmon, cheddar cheese and apple

Miałam ochotę na grzanki… Ale nie takie zwykłe z opiekacza. Grzanki, których nie jadłam “całe wieki”. Moczone w jajku z mlekiem i smażone na masełku. Takie z szynką i serem… Niestety szynka u nas rzadko gości w lodówce, ale był łosoś. Łosoś wędzony. Od razu wpadłam na pomysł, że zrobię grzanki “nowe”, nietypowe… z łososiem wędzonym właśnie. Ale łosoś i ser? W grzance? Na początku wydało mi się, że nie będzie to trafione połączenie.

Zaczęłam zatem czytać o łososiu wędzonym. Zgłębiać jego smak, konsystencję i aromat. Przejrzałam możliwe połączenia smakowe. Okazało się, że łosoś wędzony świetnie komponuje się np. z serem cheddar, którego miałam sporo w lodówce. Potrzebowałam jeszcze coś, co przełamie tę parę. Doszłam do wniosku, że tę kombinację idealnie odświeży soczyste i chrupiące jabłko. Do tego tymianek, masło i już miałam mój wzór na smak 🙂

Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar z nutą tymianku okazały się świetnym pomysłem na śniadanie. Szczególnie na leniwe, niedzielne śniadanie. Idealne są, gdy mamy czerstwe pieczywo, choć na świeżym są równie smaczne. Moczenie gotowych kanapek w mleku z jajkiem sprawia, że grzanki nabierają soczystości, a smażone na maśle nabierają smaku, lekko orzechowego od delikatnie palonego masła. Odpowiednie smażenie grzanek powoduje, że grzanki na zewnątrz są chrupiące a w środku mięciutkie. Jabłko nadaje smaku, słodkości oraz chrupkości w samym środku mięciutkiej grzanki. Dodatkowo idealnie przełamuje intensywny smak cheddara i charakterystyczny smak łososia, wzbogacony tymiankiem. Takie grzanki to świetny sposób na resztki zalegającego łososia, sera czy czerstwego pieczywa.

Grzanki z łososiem wędzonym, jabłkiem i serem cheddar najlepiej podawać posypane świeżą cebulką dymką, która nadaje delikatnej ostrości i koperkiem, lubiącym się bardzo z rybami. Grzanki najlepiej spożywać przy pomocy noża i widelca 🙂

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *