Każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców. Ale czy spożywamy? W dzisiejszych czasach często jemy w biegu i nie zawsze zwracamy uwagę na to, co trafia na nasz talerz. Właśnie dlatego wszelkie koktajle i smoothie warzywno-owocowe są świetnym rozwiązaniem. Łatwo je przygotować, łatwo zabrać ze sobą do pracy (wystarczy przelać do buteleczki szklanej), no i ich zawartość to same zdrowie! Można je spożywać na śniadanie, drugie śniadanie, lunch. Często dodatek warzyw nie jest kompletnie wyczuwalny, więc absolutnie nie powinniście się ich obawiać.
Dzisiaj proponuje Green smoothie, czyli Zielony koktajl ze szpinakiem, jabłkiem, pomarańczą, bananem i imbirem. Koktajl jest przepyszny (szpinaku kompletnie nie czuć)! Bardzo w smaku przypomina mojego ulubieńca, czyli Smoothie z jarmużu. Obydwa koktajle Wam polecam!
Składniki:
(2 porcje)
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- 1 banan
- 1 jabłko w skórce z wydrążonymi nasionami
- 1 pomarańcza
- 1 łyżeczka startego imbiru (z niecałego 1 cm)
- 0.5 szklanki wody niegazowanej
Przygotowanie:
Szpinak umyć. Pomarańczę obrać. Wszystkie owoce pokroić na kawałki.
Włożyć do blendera, wlać wodę. Zmiksować na gładki koktajl.
Możemy dolać więcej wody, jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję.
Super!
Zrobię dzisiaj :))) brzmi pysznie! 🙂
polecam dla zdrowia 🙂
Mega fajny przepis na smoothie, dodam też cos od siebie:
http://www.diety.pl/czym-jest-smoothie/
Tylko należy pamiętać, aby z ilością imbiru nie przedobrzyć, bo można sobie zaszkodzić !!
Dzis spróbuję 🙂 tylko odpuszcze imbir bo to nie do konca moj smak 🙂
Polecam następnym razem jednak spróbować z imbirem (można spróbować na początku z mniejszą jego ilością), gdyż imbir nadaje w tym koktajlu lekkiej pikantności i nie gra pierwszych skrzypiec 🙂
Na dodatek imbir działa rozgrzewająco, bakteriobójczo i przyśpiesza nasz metabolizm 🙂
przepyszny 🙂 zamiast jabłka dodałam gruszkę. WYŚMIENITE!! faktycznie nie czuć szpinaku 🙂
pewnie, że nie czuć 🙂 Cieszę się, że smakował.