M

Makaron z kurczakiem, brokułem i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym

Dodaj do Ulubionych

Wszystkim wielbicielom makaronów proponuje dzisiaj Makaron z kurczakiem, brokułem i pomidorkami koktajlowymi. Danie jest łatwe do przygotowania. Sos śmietanowy robimy przy użyciu słodkiej śmietanki 30%. W wersji dietetycznej możecie użyć śmietanki 12% lub 18%. Zwróćcie uwagę, aby na opakowaniu było napisane “śmietanka”, bo słodka jest “śmietanka” a kwaśna “śmietana” 🙂 Jeśli chcecie, aby danie było bardziej zdrowe, użyjcie makaronu pełnoziarnistego.

Składniki:

(3-4 porcje)

  • 2 piersi z kurczaka
  • 350 g – 400 g makaronu
  • 200 g różyczek brokuła bez łodyg
  • 300 ml śmietanki 30% (w wersji dietetycznej użyj słodkiej śmietanki mniej procentowej 12%, 18%)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 garście posiekanej natki pietruszki (z jednego pęczka)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła

 

Przygotowanie:

Piersi umyj, oczyść, osusz. Pokrój na kawałki. Posól i popieprz.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Wrzuć mięso z kurczaka. Usmaż. Wyłóż na talerz.

W dużym rondlu zagotuj wodę na makaron, posól. Gdy zacznie wrzeć wrzuć brokuły. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 4 minuty.
Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmij brokuł na sito. Wodę zostaw, dolej świeżej, zagotuj, wrzuć makaron. Gotuj al dente wg przepisu na opakowaniu.

Na patelnię, na której smażył się kurczak wlej śmietanę, dodaj gałkę i 1 garść natki pietruszki. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj z 3 minuty.
Dodaj kurczaka, różyczki brokułu i gotuj z jeszcze 2-3 minuty (sos ma się zredukować). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki, drugą garść pietruszki oraz odcedzony makaron. Wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp świeżo mielonym pieprzem. Od razu podawaj.

 

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.