Ostania “Fit zapiekanka z bakłażana” okazała się naszym domowym hitem. Dlatego z powodu braku owych bakłażanów postanowiłam przygotować podobną zapiekankę, ale z warzyw, które akurat miałam w lodówce: z połowy kalafiora, całego brokuła oraz 3 niedużych cukinii.
Sos Marinara postanowiłam wzbogacić o czarne oliwki, kilka suszonych pomidorów w oliwie oraz o suszone zioła. Ponieważ nie miałam jajek do panierowania warzyw, zamiast ich użyłam maślanki. Warzywa, tak jak poprzednio panierowane są w bułce tartej a następnie skropione odrobiną oliwy – pieczone są w piekarniku.
Na całą zapiekankę (która jest większa od tej pierwszej – bo na 6 osób) zużywam tylko jedną kulkę mozzarelli w zalewie oraz 1-2 łyżki świeżo tartego na grubych oczkach sera cheddar.
Fit zapiekanka z kalafiora, brokuła i cukinii jest pyszna i bardzo sycąca. Na dodatek pełna warzyw! Polecam na obiad lub kolację. Zapiekanka świetnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień w pracy.
Fit zapiekanka z kalafiora, brokuła i cukinii
Przepis na prostą zapiekankę z kalafiora, brokuła i cukinii w odchudzonej wersji, z sosem pomidorowym z suszonymi pomidorami i oliwkami.
Składniki:
- 1/2 kalafiora
- 1 brokuł
- 3 małe cukinie
- 1-2 szklanki maślanki + 1-2 szklanki bułki tartej do panierowania
- sól, pieprz
- 1 mozzarella w zalewie (125 g)
- 1-2 łyżki świeżo tartego sera cheddar
Składniki na sos pomidorowy:
- 4-5 łyżek oliwy
- 2 cebule + 6 ząbków czosnku
- 2 x 400 ml puszki pomidorów krojonych
- 5 suszonych pomidorów w oliwie + 2 łyżki tej oliwy
- 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- po 1 łyżeczce suszonego: oregano, bazylii, tymianku
- sól
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 190°C (termoobieg), dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Kalafior, brokuł podzielić na niezbyt małe różyczki. Umyć razem z cukinią. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Większe różyczki kalafiora (z racji, że są większe od brokuła) przekroić na pół. Cukinię pokroić w 1 cm plastry.
- Maślankę wlać do głębokiego talerza. Dodać sporą szczyptę soli. Do osobnej miseczki wsypać bułkę tartą.
- Panierować plastry warzywa w maślance a następnie w bułce tartej. Układać na 2 blaszkach do pieczenia w odstępach. Skropić oliwą. Oprószyć solą.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Po tym czasie każdy kawałek obrócić na drugą stronę i piec kolejne 20 minut.
- W międzyczasie przygotować sos: Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Do rondla wlać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić na średnim ogniu, mieszając (uważać, aby się nie zrumieniło. Jeśli zacznie się rumienić, zmniejszyć ogień) - przez około 6-7 minut.
- Dodać puszki krojonych pomidorów. Do każdej puszki wlać nie więcej jak 1/4 puszki wody i przelać do rondla. Dodać posiekane suszone pomidory wraz z oliwą i oliwkami. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu ok. 15 minut. Sos ma lekko bulgotać. Pod koniec gotowania dodać suszone zioła. Przyprawić solą.
- Na dnie naczynia do zapiekania (u mnie prostokątna ceramiczna forma) rozsmarować ze dwie łyżki ciepłego sosu. Ułożyć 1 warstwę większych, upieczonych warzyw. Rozłożyć porwaną mozzarellę (połowę całej ilości).
- Przykryć kolejną partią sosu. Ułożyć pozostałe warzywa. Polać resztą sosu. Podociskać spodem łyżki, aby wyrównać powierzchnię (cały wierzch powinien być pokryty sosem). Rozłożyć resztę mozzarelli. Oprószyć startym na grubych oczkach serem cheddar.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (piec przełączyć na 200°C). Piec 20 minut. Przed podaniem odczekać z 5 minut.