Mięciutkie, wilgotne, pyszne Drożdżówki z borówkami z lukrem. Po kilku tygodniach prób udało mi się w końcu opracować idealny, własny przepis na drożdżówki, który zamieszczam poniżej. Sekretem idealnych drożdżówek są żółtka, ubijanie ich na początku z cukrem na puszystą, jasną masę, a następnie odpowiednie wyrobienie ciasta.
Początkowo wyrabiałam wszystko razem, przez co ciasto nie było tak mięciutkie i delikatne (jak to robię w przypadku “Wieńca drożdżowego z makiem” – ale w jego przypadku mamy dużo wilgotnego nadzienia, więc to ono gra pierwsze skrzypce i nie ma potrzeby koncentrować się się na cieście).
Odradzam również przepisy zawierające wyłącznie całe jaja. Używanie całych jaj np. w przypadku ciasta kruchego powoduje, że staje się ono twardsze i dlatego do ciast kruchych powinno się dawać samo żółtko (a jeszcze lepiej wcześniej ugotowane na twardo). Niestety nie udało mi się znaleźć podobnych informacji w przypadku ciasta drożdżowego, ale moje własne doświadczenia to potwierdziły.
Drożdżówki z całymi jajami wychodziły po upieczeniu twarde i suche. Kluczowa jest również temperatura piekarnika i czas. Ja początkowo piekłam przez 15 minut. Ale uważam, że tak długi czas jest zdecydowanie za długi na takie małe bułeczki. Dlatego swoje zaczęłam piec 12-13 minut, tylko do zezłocenia. Drożdżówki z borówkami piekę w temperaturze ok. 185-190ºC.
Przepis na prawdziwe Jagodzianki, czyli drożdżówki z jagodami znajdziecie tutaj.
Drożdżówki z borówkami, czyli Jagodzianki z borówkami
Drożdżówki z borówkami, czyli Jagodzianki z borówkami. Przepis na mięciutkie, wilgotne, pyszne Drożdżówki z borówkami z lukrem. Po kilku tygodniach prób udało mi się w końcu opracować idealny, własny przepis na drożdżówki z borówkami, który zamieszczam poniżej. Zapraszam!
Drożdżówki z borówkami - Składniki:
- 180 ml mleka (ok. 3/4 szklanki)
- 40 g świeżych drożdży
- 80 g cukru ( ok. 5 łyżek ) + 20 g (1 łyżka)
- 600 g mąki pszennej + 20 g (1 łyżka)
- 100 g masła 82% + 1 łyżka do smarowania bułeczek
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej (używam domowej soli waniliowej)
- 1 jajo L
- 4 żółtka L (4x20 g)
- ok. 300 g borówek + 1 łyżka cukru pudru
Składniki lukru do jagodzianek z borówkami:
- ok. 1 szklanki cukru pudru
- ok. 3-4 łyżki wody
Drożdżówki z borówkami - Przygotowanie:
- Borówki umyć i osuszyć.
- Mleko lekko podgrzać w rondelku do temperatury ciała, czyli ok. 37°C (jeśli nie macie termometru, łatwo sprawdzicie temperaturę umieszczając parę kropli mleka na wew. przegubie dłoni: jeśli krople nie będą ani za zimne, ani zbyt ciepłe, tzn. że mają odpowiednią temperaturę).
- 180 ml mleka (ok. 3/4 szklanki)
- Do dużego kubka wlać niecałą połowę podgrzanego mleka - 80 ml, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać, przykryć spodeczkiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 15 minut (po tym czasie drożdże powinny "ruszyć", spienić się). Masło rozpuścić. Ostudzić. Mąkę wymieszać z solą.
- 40 g świeżych drożdży
- 20 g (1 łyżka) cukru
- 20 g (1 łyżka) + 600 g mąki pszennej
- 100 g masła 82%
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej (używam domowej soli waniliowej)
- Jajko wraz z żółtkami ubić razem cukrem na puszystą, jasną masę. Wlać drożdże. Zmiksować. Przesiać połowę mąki (wsypać sól z sita, jeśli się zbierze). Chwilę miksować, a następnie zmienić mieszadło miksera na hak lub ręce. Wlać mleko, wsypać resztę mąki. Na końcu dodać ostudzone masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez około 15-20 minut. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów (wstawiam do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką) na ok. 1 godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- 1 jajo L
- 4 żółtka L (4x20 g)
- 80 g cukru ( ok. 5 łyżek )
- Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać ręcznie na stolnicy oprószonej małą ilości mąki, a następnie przeciąć na pół. Jedną połówkę przykryć, aby nie wysychała. Drugą podzielić na dwie równe części, każdą z nich na pół i wszystkie kawałki raz jeszcze na pół (otrzymamy 8 równych kawałków).
- Każdy kawałek ciasta rozwałkować na ~5 mm grubość, ułożyć na dłoni. Na środku rozłożyć po porcji borówek - ok. łyżki, oprószyć cukrem pudrem. Zlepić boki bardzo dokładnie - jak na pierogi (źle zlepione otworzą się podczas pieczenia). Podwinąć pod spód, formując bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości (ok. 2-3 cm) łączeniem do dołu. Drożdżówki z borówkami luźno przykryć czystą ściereczką. To samo zrobić z drugą partią jagodzianek, używając drugiej blachy.
- ok. 300 g jagód + 1 łyżka cukru pudru
- Drożdżówki z borówkami odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Po tym czasie włączyć piec i nagrzać do 190°C (grzałka góra-dół). Łyżkę masła rozpuścić w rondelku.
- Drożdżówki z borówkami przed włożeniem do pieca posmarować roztopionym masłem. Piec ok. 12-13 minut na środkowej półce na złoty kolor. Tak samo upiec drugą blachę bułeczek.
- Drożdżówki z borówkami po wyjęciu z pieca od razu posmarować lukrem, a następnie przenieść na kratkę do całkowitego ostudzenia: do miseczki przesiać cukier puder, wlać 3 łyżki wody, wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (jeśli lukier będzie za gęsty dodać odrobinę więcej wody, jeśli zbyt płynny dodać trochę cukru pudru - za rzadki lukier wsiąknie w jagodzianki).
Wyjątkowe ciasto. Delikatne, miękkie. Rozpływa się w ustach. Robiłam z jagodami. Rodzinka zachwycona 😀 😀 😀 Dziękuję i polecam!