Prosta, szybka w przygotowaniu zupa koperkowa. Idealna na domowym, chudym rosole. Lubiana przez wszystkich, zwłaszcza przez dzieci (o dziwo w zupie koperkowej zielone im nie przeszkadza… :)). Lekko ciepła sprawdzi się świetnie w letnie, upalne dni. Smak zupy koperkowej podbija masło oraz słodka śmietanka. Jeśli macie mrożony, zielony groszek, możecie nim wzbogacić zupę, dodając go razem z koperkiem pod koniec gotowania.
Jeśli interesują Was letnie zupy, polecam również “Zupę jarzynową letnią“.
Zupa koperkowa
Prosta, szybka w przygotowaniu zupa koperkowa na domowym, chudym rosole. Przepis na prostą zupą koperkową. Zupa koperkowa z ziemniaczkami, marchewką i słodką śmietanką.
Zupa koperkowa - Składniki:
- 1 czubata łyżka masła 82%
- 1 średnia cebula
- 1 mała marchewka
- 300 g ziemniaków
- 1.2 l rosołu
- 200-250 g słodkiej śmietanki 30%
- 1 pęczek koperku
- sól morska
Zupa koperkowa - Przygotowanie:
- Warzywa obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle w garnku o grubym dnie ze szczyptą soli (ok. 7 min.). Dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i marchewkę startą na dużych oczkach. Smażyć, mieszając przez 2-3 minuty.
- Wlać rosół, zagotować, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć i gotować do miękkości ziemniaczków - ok. 20 minut. Pod koniec gotowania wsypać posiekany koperek.
- Do śmietany wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i przelać do garnka. Zupę koperkową zagotować, a następnie podawać.