J

Jagodzianki

jagodzianki

Kiedy zaczął się sezon na jagody, zamarzyły nam się prawdziwe, domowe Jagodzianki. Przepisów na drożdżówki z jagodami jest wiele i trudno zdecydować się ten jedyny. Niestety większość przepisów jakie testowałam, kompletnie mnie nie zadowalały.

Postanowiłam stworzyć własną recepturę, którą dopracowywałam przez ostatnie tygodnie. Moim zdaniem kluczem idealnych jagodzianek jest ciasto. Musi być mięciutkie i wilgotne. Nie otrzymamy takiego ciasta jeśli jagodzianki będziemy piec zbyt długo. Przepieczone będą wysuszone. Niestety w przypadku małych bułeczek liczą się dosłownie minuty. Jedna minuta za długo i już efekt spada o kilka poziomów poniżej idealnego.

Miękkiego ciasta na drożdżówki nie otrzymamy również wtedy, jeśli w cieście użyjemy całych jaj oraz nie wyrobimy ciasta odpowiednio. Zależało mi również na tym, aby moje Jagodzianki nie były czasochłonne (np. konieczność wyrastania ciasta w lodówce przez noc) oraz aby nie były naładowane masłem.

W jagodziankach równie ważne są jagody. Koniecznie należy je spróbować przed użyciem. Jeśli są gorzkie, w jagodziankach również takie będą, dlatego nie należy takich używać. Więcej na temat mojego idealnego przepisu na drożdżówki przeczytacie przy okazji przepisu na “Drożdżówki z borówkami, czyli Jagodzianki z borówkami“, który jest dokładnie tym samym przepisem, tyle że zamiast jagód ma borówki 🙂

Zajrzyjcie również tam, aby zobaczyć na zdjęciach na jaki kolor powinniście piec bułeczki. Sesja z tego wpisu zawiera wersję jagodzianek, które piekłam początkowo przez ok. 15 minut, więc są bardziej wypieczone i ciemniejsze, co wpływa na końcowy smak. Niestety kiedy już opracowałam mój przepis, prawdziwych jagód nie udało mi się kupić i musiałam zrobić wersję z borówkami 🙂

Oceń przepis!
Średnia: 4,67 (3 głosów) 3 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 53 głosy, średnia: 4,67 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
  1. Zosia says:

    Probówałam już kilka przepisów na jagodzianki znalezione w necie i już myślałam że mam swój ulubiony przepis, ale jak zobaczyłam na Twoim blogu Aniu wpis o jagodziankach, to się bardzo ucieszyłam. Bo nie ukrywam, że szukałam na Twoim blogu tego przepisu zaraz jak się zaczął sezon jagodowy i niestety go nie było. Bo wieniec drożdżowy z makiem od Ciebie do dziś wspomina cała moja rodzina i ciągle pyta o niego a ciasto bananowe to już z pamięci robię, no i ta Twoja soczysta pierś z kaczki z tym sosikiem też z kaczki – najlepsza, aaa i najlepszy murzynek, to myślę sobie – jagodzianki pewnie też będą strzałem w 10. I się nie myliłam. Jagodzianki przepyszne! Mięciutkie, lekko maślane ciasto, no obłędne! Rodzinka w szoku była. Powiedzieli, że z takimi jagodziankami to do Masterchefa powinnam się zgłosić 😀 No cud, miód i orzeszki! Dziękuję!

Dodaj komentarz