D

Domowa szynka z indyka

Dodaj do Ulubionych

W dobie dzisiejszej tak bardzo przetworzonej żywności, musimy ratować się własnymi wyrobami. Gotowe, sklepowe wędliny są bowiem pełne konserwantów, soli, wzmacniaczy smaku i innych e-dodatków, dlatego warto pokusić się na przygotowanie własnej domowej wędliny, zważywszy że nie jest to trudne, a na dodatek taniej nas wyjdzie! No i – wiemy, co jemy!
Do przygotowania tej domowej wędliny z indyka potrzebny nam będzie szynkowar, który wypełniamy przygotowanym mięsem, wkładamy do większego garnka z wodą i gotujemy. Po niecałej godzinie mamy pyszną domową wędlinę, którą możemy zjeść na ciepło do obiadu wraz z sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki.

Składniki:

  • 80 dag piersi z indyka
  • 1,5 papryczki chipotle
  • 50 g startego parmezanu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki bazylii
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru.

Pierś z indyka umyć, osuszyć i rozłożyć na desce. Na wewnętrzną stronę rozłożonej piersi wetrzeć drobniutko posiekaną całą papryczkę chipotle (razem z pestkami + można troszeczkę podlać sosikiem z papryczek), posypać parmezanem oraz liśćmi szpinaku.

Bezpośrednio do woreczka, nadającego się do gotowania oraz przeznaczonego do kontaktu z żywnością (woreczki dostępne razem z szynkowarem), wlać dwie łyżki octu balsamicznego, wsypać po jednej łyżce tymianku i bazylii (ja użyłam suszonych ziół, ale jak najbardziej mogą być świeże, posiekane zioła), 1/4 łyżeczki soli oraz pieprzu (ze względu na to, że woreczki jakich używam są przystosowane do szynkowaru – są wąskie i długie, to rozprowadzanie marynaty jest nieco utrudnione. Dlatego rozdzielamy  marynatę na połowę).

Pierś z farszem zawinąć, włożyć do woreczka z częścią marynaty i rozprowadzić marynatę po mięsie. Do woreczka wlać pozostałe dwie łyżki octu balsamicznego, i wsypać przyprawy w takiej samej ilości jak poprzednio.

Woreczek zawinąć i rozprowadzić ponownie marynatę po mięsie.
Tak przygotowane mięso w zawiniętym woreczku, włożyć do lodówki na minimum 12h, od czasu do czasu obracając, żeby rozprowadzić marynatę.

Następnie całość włożyć do szynkowaru i go zamknąć.
Szynkowar wstawić do kolejnego garnka (u mnie garnek do gotowania szparagów) z zimną wodą (wody nie może być za dużo, aby w trakcie gotowania nie wlewała się przez pokrywkę szynkowaru, ja wlewam ok 3 cm poniżej pokrywki szynkowaru) i ustawić na małym ogniu.

Po zagotowaniu się wody, szynkę gotować jeszcze przez 40 min.
Po tym czasie szynkowar wyciągnąć i zostawić do przestygnięcia.
Wędlina nie musi całkowicie ostygnąć (ale z 10-15 minut należy obowiązkowo odczekać przed krojeniem). Ja uwielbiam, jak jest jeszcze lekko ciepła 🙂
Sosik zgromadzony w szynkowarze zlać do słoiczka.
Gotową, domową szynkę z piersi indyka możemy po ugotowaniu podać na obiad wraz z pysznym i esencjonalnym sosikiem. Możemy również ją schłodzić i używać, jako wędliny na kanapkach.

domowa-szynka-z-piersi-z-indyka-nadziewana-pasta-chipotle-lub-pomidorami-szuszonymi-z-parmezanem-tymiankiem-i-bazylia2bdomowa-szynka-z-piersi-z-indyka-nadziewana-pasta-chipotle-lub-pomidorami-szuszonymi-z-parmezanem-tymiankiem-i-bazyliadomowa-szynka-z-piersi-z-indyka-nadziewana-pasta-chipotle-lub-pomidorami-szuszonymi-z-tymiankiem-i-rozmarynem4

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *