D

Domowa szynka z indyka

Dodaj do Ulubionych

W dobie dzisiejszej tak bardzo przetworzonej żywności, musimy ratować się własnymi wyrobami. Gotowe, sklepowe wędliny są bowiem pełne konserwantów, soli, wzmacniaczy smaku i innych e-dodatków, dlatego warto pokusić się na przygotowanie własnej domowej wędliny, zważywszy że nie jest to trudne, a na dodatek taniej nas wyjdzie! No i – wiemy, co jemy!
Do przygotowania tej domowej wędliny z indyka potrzebny nam będzie szynkowar, który wypełniamy przygotowanym mięsem, wkładamy do większego garnka z wodą i gotujemy. Po niecałej godzinie mamy pyszną domową wędlinę, którą możemy zjeść na ciepło do obiadu wraz z sosem, jaki wytworzy się podczas gotowania. Gotową szynkę możemy również schłodzić i używać jako wędliny na kanapki.

Składniki:

  • 80 dag piersi z indyka
  • 1,5 papryczki chipotle
  • 50 g startego parmezanu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki bazylii
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Domową szynką z indyka przygotujemy przy użyciu szynkowaru.

Pierś z indyka umyć, osuszyć i rozłożyć na desce. Na wewnętrzną stronę rozłożonej piersi wetrzeć drobniutko posiekaną całą papryczkę chipotle (razem z pestkami + można troszeczkę podlać sosikiem z papryczek), posypać parmezanem oraz liśćmi szpinaku.

Bezpośrednio do woreczka, nadającego się do gotowania oraz przeznaczonego do kontaktu z żywnością (woreczki dostępne razem z szynkowarem), wlać dwie łyżki octu balsamicznego, wsypać po jednej łyżce tymianku i bazylii (ja użyłam suszonych ziół, ale jak najbardziej mogą być świeże, posiekane zioła), 1/4 łyżeczki soli oraz pieprzu (ze względu na to, że woreczki jakich używam są przystosowane do szynkowaru – są wąskie i długie, to rozprowadzanie marynaty jest nieco utrudnione. Dlatego rozdzielamy  marynatę na połowę).

Pierś z farszem zawinąć, włożyć do woreczka z częścią marynaty i rozprowadzić marynatę po mięsie. Do woreczka wlać pozostałe dwie łyżki octu balsamicznego, i wsypać przyprawy w takiej samej ilości jak poprzednio.

Woreczek zawinąć i rozprowadzić ponownie marynatę po mięsie.
Tak przygotowane mięso w zawiniętym woreczku, włożyć do lodówki na minimum 12h, od czasu do czasu obracając, żeby rozprowadzić marynatę.

Następnie całość włożyć do szynkowaru i go zamknąć.
Szynkowar wstawić do kolejnego garnka (u mnie garnek do gotowania szparagów) z zimną wodą (wody nie może być za dużo, aby w trakcie gotowania nie wlewała się przez pokrywkę szynkowaru, ja wlewam ok 3 cm poniżej pokrywki szynkowaru) i ustawić na małym ogniu.

Po zagotowaniu się wody, szynkę gotować jeszcze przez 40 min.
Po tym czasie szynkowar wyciągnąć i zostawić do przestygnięcia.
Wędlina nie musi całkowicie ostygnąć (ale z 10-15 minut należy obowiązkowo odczekać przed krojeniem). Ja uwielbiam, jak jest jeszcze lekko ciepła 🙂
Sosik zgromadzony w szynkowarze zlać do słoiczka.
Gotową, domową szynkę z piersi indyka możemy po ugotowaniu podać na obiad wraz z pysznym i esencjonalnym sosikiem. Możemy również ją schłodzić i używać, jako wędliny na kanapkach.

domowa-szynka-z-piersi-z-indyka-nadziewana-pasta-chipotle-lub-pomidorami-szuszonymi-z-parmezanem-tymiankiem-i-bazylia2bdomowa-szynka-z-piersi-z-indyka-nadziewana-pasta-chipotle-lub-pomidorami-szuszonymi-z-parmezanem-tymiankiem-i-bazyliadomowa-szynka-z-piersi-z-indyka-nadziewana-pasta-chipotle-lub-pomidorami-szuszonymi-z-tymiankiem-i-rozmarynem4

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz