M

Makaron z pieczarkami

Dodaj do Ulubionych

Makaron z pieczarkami to makaron tagliatelle z aromatycznym sosem pieczarkowym powstałym z uduszonych razem z czosnkiem i tymiankiem pieczarek, z odrobiną natki pietruszki, białego wina (można zastąpić bulionem) i śmietanki oraz delikatnie zagęszczony parmezanem dla wzmocnienia smaku i aromatu. Prosty i szybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący.

Składniki:

(2 porcje)

  • 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się w 3 minuty)
  • 500 g pieczarek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (z około 5-6 gałązek) + odrobina do dekoracji
  • 50 ml wytrawnego wina białego (można zastąpić bulionem warzywnym lub drobiowym)
  • 1/4 szklanki śmietanki 30% (60-70 ml)
  • spora garść natki pietruszki + odrobina do dekoracji
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach (ewentualnie grana padano)

 

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny.
Szalotkę i ząbki czosnku obrać. Szalotkę drobno posiekać, a czosnek pokroić w plasterki.
Wstawić wodę na makaron.

Na lekko rozgrzaną patelnię wlać olej i od razu dodać szalotkę. Zeszklić na średnim ogniu około 1-2 minut (pilnować, aby nie przypalić. Jeśli będzie się rumienić, zmniejszyć ogień).
Wrzucić czosnek, wymieszać i smażyć około 1 minuty. Dodać tymianek oraz pieczarki. Wymieszać. Przykryć i dusić około 5 minut.
W między czasie wrzucić makaron do gotującej się i osolonej wody, i ugotować al dente, 1 minutę krócej niż zaleca producent na opakowaniu (makaron podczas mieszania w gorącym sosie jeszcze się dogotuje).

Z patelni zdjąć pokrywkę, pieczarki przyprawić solą i pieprzem (uważać z solą, jeśli używać będziemy bulionu zamiast wina).
Wlać wino lub bulion. Zwiększyć ogień i chwilę redukować (około 1 minuty) bez przykrywania.
Wlać śmietankę oraz natkę pietruszki. Wymieszać. Gdy sos zacznie wrzeć, zdjąć patelnię z ognia. Dodać parmezan, ponownie wymieszać.

Ugotowany makaron przełożyć szczypcami bezpośrednio na patelnię (nie trzeba dbać, aby dokładnie odsączać z wody) lub odcedzić na sicie w przypadku braku szczypiec.
Wymieszać, doprawić. Przełożyć na talerze.
Posypać listkami świeżego tymianku i/lub świeżą natką pietruszki. Można jeszcze posypać odrobiną startego parmezanu.

makaron-z-pieczarkami,makaron-tagliatelle-z-sosem-pieczarkowym,-z-tymiankiem-i-natka-pietruszkib

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *