D

Domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Dodaj do Ulubionych

Zdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami i listkami szpinaku z odrobiną tymianku, wiążemy sznurkiem wędliniarskim i wkładamy na 15 minut do marynaty zrobionej z przeciśniętych ząbków czosnku, soku z cytryny i oliwy z suszonych pomidorów.

Pierś gotujemy około 15 minut na parze przy pomocy specjalnego sita do gotowania na parze lub zwykłego metalowego durszlaka. Domowa wędlina z piersi kurczaka jest świetna na kanapki, grzanki lub jako obiad z ulubioną sałatką.

Składniki:

(2-4 porcje)

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 10 pomidorów suszonych w oliwie
  • garść świeżego szpinaku
  • 6 gałązek świeżego tymianku (same listki – około 1 łyżki)
  • 2 – 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta soli morskiej, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Pomidory suszone pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć.
Przygotować marynatę: W miseczce wymieszać oliwę z suszonych pomidorów z sokiem z cytryny oraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.Przyprawić solą i pieprzem.

Piersi umyć, oczyścić, osuszyć. Zrobić kieszonkę: Ostrym nożem zrobić nacięcie w najgrubszej części piersi na ok. 1 cm. Następnie przy pomocy noża z zaokrąglonym ostrzem (np. noża do smarowania pieczywa) pogłębić nacięcie w środku piersi, jak najbardziej się da – ale uważać, aby nie przebić się na zewnątrz.

Do środka każdej piersi włożyć liście szpinaku, pomidory suszone oraz listki tymianku. Owinąć sznurkiem wędliniarskim.
Każdą pierś posmarować marynatą z każdej strony, uważając aby nadzienie się nie wydostało. Odstawić na 15 minut.

W garnku zagotować wodę w takiej ilości, aby postawione na nim sito do gotowania na parze nie dotykało wody (zamiast specjalnego sita do gotowania na parze, możecie użyć zwykły metalowy durszlak).
Piersi ułożyć na sicie lub durszlaku (polać pozostałą marynatą), ogień zmniejszyć do minimum, przykryć szczelnie i gotować na parze przez około 15-20 minut (w zależności od wielkości piersi – sprawdzić pod koniec gotowania w najgrubszym miejscu piersi).
Piersi wyciągnąć na talerz. Odczekać 5 minut, aby soki się ustabilizowały.
Pokroić na plastry.
Podawać np. z pieczywem pełnoziarnistym na śniadanie lub kolację lub z ulubioną sałatką na obiad.

domowa-wedlina-z-piersi-kurczaka,-piers-gotowana-na-parze-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami7

 

 

domowa-wedlina-z-piersi-kurczaka,-piers-gotowana-na-parze-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami6

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz