Słodkie i soczyste mango, to chyba mój ulubiony owoc. Świetny jest w sałatkach i deserach. Uwielbiam robić z niego mus i to właśnie z musem z mango jest dzisiejszy deser. Do tego świeże i soczyste maliny, jogurt naturalny, orzech włoski i obowiązkowo coś chrupiącego. Listek mięty oprócz walorów dekoracyjnych lekko odświeża.
Deser z mango z malinami, orzechami włoskimi i kruszonką to ulubiony deser całej naszej rodzinki, z czteroletnią córcią włącznie! A do tego jak pięknie wygląda!
Składniki deseru z mango:
(3 porcje)
- 1 dojrzałe mango
- 1 mały jogurt naturalny bez cukru (150 g)
- 15 sztuk świeżych malin
- 3 obrane orzechy włoskie
- 3 łyżki dowolnej kruszonki (np. domowej prażonej granoli lub pokruszonych ciastek zbożowych, digestive, owsianych)
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie deseru z mango:
- Mango obrać, pokrajać na kawałki (omijając pestkę) i zmiksować blenderem na gładkie puree.
- 1 dojrzałe mango
- Na dno każdej z trzech szklanek wyłożyć po 1 łyżce kruszonki.
- 3 łyżki dowolnej kruszonki (np. domowej prażonej granoli lub pokruszonych ciastek zbożowych, digestive, owsianych)
- Rozłożyć po 1/3 jogurtu naturalnego.
- 1 mały jogurt naturalny bez cukru (150 g)
- Na jogurcie delikatnie rozłożyć po 1/3 musu z mango.
- Ułożyć po 5 malin (umytych i osuszonych), dodać po jednym orzechu włoskim w kawałkach, udekorować listkiem mięty.
- 15 sztuk świeżych malin
- 3 obrane orzechy włoskie
- listki mięty do dekoracji
- Deser z mango podawać od razu po przygotowaniu.