Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego płynące żółtko – coś pysznego 🙂 Smaki bardzo trafione. Na dodatek świetny pomysł na wykorzystanie resztek sera feta. Polecam!
Składniki:
(2 porcje)
- masło do wysmarowania kokilek
- 2 jaja
- 1-1,5 cm plaster sera feta
- 12 pomidorków koktajlowych
- 2 szczypty suszonego oregano
- sól morska
- suszone płatki chilli w młynku
- listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie zapiekanych jaj:
- Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Dwie kokilki nasmarować masłem.
- Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ułożyć na dnie kokilek.
- 12 pomidorków koktajlowych
- Posypać pokruszoną fetą, przyprawić suszonym oregano.
- 1-1,5 cm plaster sera feta
- 2 szczypty suszonego oregano
- W środek każdej kokilki wbić po jajku. Żółtko przyprawić odrobiną soli, posypać płatkami chilli.
- 2 jaja
- sól morska
- suszone płatki chilli w młynku
- Wstawić do nagrzanego pieca, na środkową kratkę.
- Piec przez około 10-15 minut, do momentu ścięcia się białka (żółtko powinno zostać płynne lub pół-płynne).
- Udekorować listkami bazylii
- listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)