Z

Zapiekane jaja z fetą i pomidorkami

Dodaj do Ulubionych

Zapiekane jaja w kokilkach z serem feta i pomidorkami koktajlowymi, przyprawione oregano to moja propozycja na niedzielne, leniwe śniadanie. Przypieczone pomidorki z dodatkiem fety, do tego płynące żółtko – coś pysznego 🙂 Smaki bardzo trafione. Na dodatek świetny pomysł na wykorzystanie resztek sera feta. Polecam!

Składniki:

(2 porcje)

  • masło do wysmarowania kokilek
  • 2 jaja
  • 1-1,5 cm plaster sera feta
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 2 szczypty suszonego oregano
  • sól morska
  • suszone płatki chilli w młynku
  • listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)

 

Przygotowanie zapiekanych jaj:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Dwie kokilki nasmarować masłem.
  2. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ułożyć na dnie kokilek.
    • 12 pomidorków koktajlowych
  3. Posypać pokruszoną fetą, przyprawić suszonym oregano.
    • 1-1,5 cm plaster sera feta
    • 2 szczypty suszonego oregano
  4. W środek każdej kokilki wbić po jajku. Żółtko przyprawić odrobiną soli, posypać płatkami chilli.
    • 2 jaja
    • sól morska
    • suszone płatki chilli w młynku
  5. Wstawić do nagrzanego pieca, na środkową kratkę.
  6. Piec przez około 10-15 minut, do momentu ścięcia się białka (żółtko powinno zostać płynne lub pół-płynne).
  7. Udekorować listkami bazylii
    • listki bazylii do dekoracji (opcjonalnie)

Zapiekane-jaja-z-feta-i-pomidorkami2b

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz