S

Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem

Dodaj do Ulubionych

Koper włoski (fenkuł) jeszcze do niedawna znałam tylko w postaci nasion i parzonych z nich herbatek. Na kupno i spróbowanie bulwy z fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność.

Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę “Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem“. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi tartami.

Składniki surówki z kopru włoskiego:

(2-3 porcje)

  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  • 1 kalarepka
  • 1 duże zielone jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego)
  • 70 g śmietanki 30%
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie surówki z kopru włoskiego:

  1. Koper włoski (fenkuł) obrać z zewnętrznej warstwy, odkroić górę, umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki (odkroić głąb wewnątrz jeśli jest twardy i włóknisty) i zetrzeć na cienkie plasterki (na mandolinie lub przy pomocy malaksera).
    • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  2. Kalarepkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki i tak samo jak koper włoski zetrzeć na cienkie plasterki.
    • 1 kalarepka
  3. Jabłko umyć (można obrać ze skórki, ale nie trzeba jeśli skóra nie jest twarda), osuszyć, również pokroić w ćwiartki i następnie w cieniutkie plasterki.
    • 1 duże zielone jabłko
  4. Wymierzać starte warzywa w misce, skropić sokiem z niecałej połowy cytryny, wymieszać.
    • sok z połowy cytryny
  5. Dodać posiekany koperek, wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
    • 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego)
    • 70 g śmietanki 30%
    • sól morska, świeżo mielony pieprz
  6. Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną soku z cytryny.
  7. Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych (do tart, dań z mięsem lub z rybami).

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz