Koper włoski (fenkuł) jeszcze do niedawna znałam tylko w postaci nasion i parzonych z nich herbatek. Na kupno i spróbowanie bulwy z fenkułu wpływ miała jego rosnąca popularność, szczególnie wśród znanych szefów kuchni, którzy z koprem włoskim przygotowują wiele ciekawych potraw. Kiedy go skosztowałam zrozumiałam skąd ta popularność.
Fenkuł jest bowiem warzywem bardzo aromatycznym i bogatym smakowo. Zrobiłam z niego wiele dań, między innymi tę “Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem“. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi tartami.
Składniki surówki z kopru włoskiego:
(2-3 porcje)
- 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
- 1 kalarepka
- 1 duże zielone jabłko
- sok z połowy cytryny
- 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego)
- 70 g śmietanki 30%
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie surówki z kopru włoskiego:
- Koper włoski (fenkuł) obrać z zewnętrznej warstwy, odkroić górę, umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki (odkroić głąb wewnątrz jeśli jest twardy i włóknisty) i zetrzeć na cienkie plasterki (na mandolinie lub przy pomocy malaksera).
- 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
- Kalarepkę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki i tak samo jak koper włoski zetrzeć na cienkie plasterki.
- 1 kalarepka
- Jabłko umyć (można obrać ze skórki, ale nie trzeba jeśli skóra nie jest twarda), osuszyć, również pokroić w ćwiartki i następnie w cieniutkie plasterki.
- 1 duże zielone jabłko
- Wymierzać starte warzywa w misce, skropić sokiem z niecałej połowy cytryny, wymieszać.
- sok z połowy cytryny
- Dodać posiekany koperek, wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
- 1/2 pęczka świeżego koperku (spora garść posiekanego)
- 70 g śmietanki 30%
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- Spróbować i w razie potrzeby ponownie doprawić odrobiną soku z cytryny.
- Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych (do tart, dań z mięsem lub z rybami).
Uuuuu, dzięki za pomysł:) Fenkuł lubię, ale nie miałam ostatnio na niego pomysłu, a juz trochę mi się znudził z oliwą i cytryną 🙂