Czy miewacie takie dni, kiedy to zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce się Wam spędzać dużo czasu w kuchni? Ja właśnie tak miałam od kilku dni. Chodziło za mną coś słodkiego, coś czekoladowego… ale na samą myśl o ucieraniu, miksowaniu, dosypywaniu, odmierzaniu nie chciało mi się nawet wchodzić do kuchni.

Jesienno-zimowa aura i brak słońca dodatkowo nie pomagały i pogarszały kiepski już nastrój. W końcu nie wytrzymałam. Włączyłam piekarnik, wzięłam miskę i nawrzucałam do niej składników, jakie miałam. Wymieszałam wszystko łyżką, przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam!

Składniki prostego ciasta kakaowego:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (używam Decomorreno)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego (używam taki)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
  • garść suszonej żurawiny
  • garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie

 

Składniki polewy:

  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej – 50 g
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (używam gorzką min. 70% kakao z karmelem lub malinami) – 50 g
  • 5 łyżek mleka

 

Przygotowanie prostego ciasta kakaowego:

  1. Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową (30 cm x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem, sodą, kakaem i solą.
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżki gorzkiego kakao
    • szczypta soli
  3. Dodać cukier, jogurt, olej, sok (najpierw tylko 1/4 szklanki), żurawinę, wiśnie i wszystko wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką (ewentualnie mikserem planetarnym z zamontowanym mieszadłem, jeśli macie go na wierzchu). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolejcie więcej soku.
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    • od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
    • garść suszonej żurawiny
    • garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta.
  5. Upieczone ciasto kakaowe polać polewą: w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać mleko i wymieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy (jeśli wyjdzie za gęsta dolać odrobinę więcej mleka; jeśli będzie za rzadka dorzucić parę kostek czekolady). Można dowolnie udekorować. Ja posypałam płatkami migdałowymi.
  6. Ciasto przechowywać w szczelnie zamknięte.
Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *