Czy miewacie takie dni, kiedy to zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce się Wam spędzać dużo czasu w kuchni? Ja właśnie tak miałam od kilku dni. Chodziło za mną coś słodkiego, coś czekoladowego… ale na samą myśl o ucieraniu, miksowaniu, dosypywaniu, odmierzaniu nie chciało mi się nawet wchodzić do kuchni.
Jesienno-zimowa aura i brak słońca dodatkowo nie pomagały i pogarszały kiepski już nastrój. W końcu nie wytrzymałam. Włączyłam piekarnik, wzięłam miskę i nawrzucałam do niej składników, jakie miałam. Wymieszałam wszystko łyżką, przelałam do foremki i tak powstało szybkie i proste ciasto kakaowe bez jajek z dodatkiem wiśni moczonych w alkoholu. Do tego czekoladowa polewa i posypka z płatków migdałów. Wyszło pysznie! Mniam!
Składniki prostego ciasta kakaowego:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 2 łyżki gorzkiego kakao (używam Decomorreno)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego (używam taki)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
- garść suszonej żurawiny
- garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie
Składniki polewy:
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej – 50 g
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (używam gorzką min. 70% kakao z karmelem lub malinami) – 50 g
- 5 łyżek mleka
Przygotowanie prostego ciasta kakaowego:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową (30 cm x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem, sodą, kakaem i solą.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- Dodać cukier, jogurt, olej, sok (najpierw tylko 1/4 szklanki), żurawinę, wiśnie i wszystko wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką (ewentualnie mikserem planetarnym z zamontowanym mieszadłem, jeśli macie go na wierzchu). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolejcie więcej soku.
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
- garść suszonej żurawiny
- garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta.
- Upieczone ciasto kakaowe polać polewą: w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać mleko i wymieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy (jeśli wyjdzie za gęsta dolać odrobinę więcej mleka; jeśli będzie za rzadka dorzucić parę kostek czekolady). Można dowolnie udekorować. Ja posypałam płatkami migdałowymi.
- Ciasto przechowywać w szczelnie zamknięte.
Proste ciasto kakaowe bez jajek
Proste i szybkie ciasto kakaowe (czekoladowe) bez jajek. Ciasto bez użycia miksera. Z polewą czekoladową. Upieczone w punkt będzie wilgotne i mięsiste.
Składniki prostego ciasta kakaowego:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli (używam domowej soli waniliowej)
- 2 łyżki gorzkiego kakao (używam Decomorreno)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego (używam taki)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- od 1/4 do 1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
- garść suszonej żurawiny
- garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) – opcjonalnie
Składniki polewy:
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej - 50 g
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (używam gorzką min. 70% kakao z karmelem lub malinami) - 50 g
- 5 łyżek mleka
Przygotowanie prostego ciasta kakaowego:
- Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową (30 cm x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski przesiać mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i solą.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- Dodać cukier, jogurt, olej, sok, żurawinę, wiśnie i wszystko wymieszać łopatką lub drewnianą łyżką (ewentualnie mikserem planetarnym z zamontowanym mieszadłem, jeśli macie go na wierzchu).
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
- garść suszonej żurawiny
- garść wiśni w alkoholu (po domowej nalewce) - opcjonalnie
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do tzw. suchego patyczka wbitego w środek ciasta.
- Upieczone ciasto kakaowe polać polewą: w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, wlać mleko i wymieszać do otrzymania gładkiej i błyszczącej polewy (jeśli wyjdzie za gęsta dolać odrobinę więcej mleka; jeśli będzie za rzadka dorzucić parę kostek czekolady). Można dowolnie udekorować. Ja posypałam płatkami migdałowymi.
- Ciasto przechowywać w szczelnym opakowaniu.
hmm, podobne trochę do tego, które piekę wg przepisu z joyofbaking, idealne kiedy w domu nie ma akurat jajek i chce się coś szybko upiec, bez miksera. Tylko, że tamten przepis nie tylko nie ma jajek, ale jeszcze jest z wodą i chyba dlatego w smaku ciasta zawsze czegoś mi brakowało…
Dlatego na pewno zapiszę sobie i wypróbuję Pani przepis, powinno w sam raz sprawdzić się na kryzysowe ciacho. 😉