C

Curry z kalafiora i cukinii

Dodaj do Ulubionych

Curry z kalafiora i cukinii z mlekiem kokosowym, ryżem jaśminowym lub ryżem basmati to moja propozycja na zdrowy i sycący obiad lub kolację. Danie jest bez mięsa, bez glutenu i bez nabiału. Świetne dla wegetarian i wegan oraz wszystkich tych, którzy ograniczają ilość mięsa w swojej diecie.
Intensywny kolor żółtego curry otrzymujemy dzięki przyprawie curry oraz obecności szafranu. Szafran obok koloru nadaje potrawie charakterystyczny, lecz delikatny smak. Możecie szafran jednak pominąć w wersji oszczędniejszej.
Dla przypomnienia szafran ma wiele właściwości zdrowotnych. Wykazuje działanie antydepresyjne, ma działanie antyrakowe, antybakteryjne oraz hamuje rozwój wolnych rodników. Uwaga! Szafran w dużych ilościach jest szkodliwy. Najlepiej nie używać na raz więcej jak 5-7 g (my używamy na całe danie tylko ~ 0.2 g, czyli mniej jak 1 g). Szafranu nie powinny spożywać także kobiety w ciąży.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 2 duże cukinie – ok. 800 g do 1 kg w sumie
  • 600 g kalafiora
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule (ok. 350 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry (ze słoiczka)
  • 0.2 g szafranu (opcjonalnie)
  • 150 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • sól morska, płatki chilli
  • 2 zielone cebulki dymki
  • sok z cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić na półplasterki (jeśli cukinia jest stara, obrać ze skóry i usunąć pestki – młodej cukinii nie trzeba obierać). Kalafior podzielić na małe różyczki, umyć.
    • 2 duże cukinie – ok. 800 g do 1 kg w sumie
    • 600 g kalafiora
  2. Na dno dużej i głebokiej patelni z nieprzywierającą powłoką wlać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i szczyptę soli. Smażyć na niedużym ogniu do zeszklenia (bez brązowienia) – ok. 5-7 minut.
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 cebule (ok. 350 g)
    • sól morska
  3. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pastę curry. Wymieszać i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. Wlać mleko kokosowe. Do puszki po mleku wlać wodę (około połowy puszki) i dodać do reszty składników.
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki żółtej pasty curry
    • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
    • 200 ml wody
  4. Wsypać szafran, jeśli jest używany.
    • 0.2 g szafranu (opcjonalnie)
  5. Zagotować. Dodać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
  6. W między czasie ugotować ryż na sposób al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub o 1-2 minuty krócej, gdyż będzie jeszcze gotowany w curry przez parę minut).
    • 150 g ryżu jaśminowego lub basmati
  7. Dodać cukinie, wymieszać, przykryć i gotować z 4-5 minut.
  8. Do curry wsypać ugotowany ryż. Wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez parę minut, aż wszystko zgęstnieje. Przyprawić solą (sporą ilością), sokiem z cytryny oraz świeżo mielonymi płatkami chilli.
    • sól morska, płatki chilli
    • sok z cytryny
  9. Gotowe curry z kalafiora i cukinii wyłożyć na talerze. Posypać posiekaną cebulką dymką.
    • 2 zielone cebulki dymki

curry-z-kalafiora-i-cukinii-z-szafranem-mlekiem-kokosowym2curry-z-kalafiora-i-cukinii

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz