Curry z kalafiora i cukinii z mlekiem kokosowym, ryżem jaśminowym lub ryżem basmati to moja propozycja na zdrowy i sycący obiad lub kolację. Danie jest bez mięsa, bez glutenu i bez nabiału. Świetne dla wegetarian i wegan oraz wszystkich tych, którzy ograniczają ilość mięsa w swojej diecie.
Intensywny kolor żółtego curry otrzymujemy dzięki przyprawie curry oraz obecności szafranu. Szafran obok koloru nadaje potrawie charakterystyczny, lecz delikatny smak. Możecie szafran jednak pominąć w wersji oszczędniejszej.
Dla przypomnienia szafran ma wiele właściwości zdrowotnych. Wykazuje działanie antydepresyjne, ma działanie antyrakowe, antybakteryjne oraz hamuje rozwój wolnych rodników. Uwaga! Szafran w dużych ilościach jest szkodliwy. Najlepiej nie używać na raz więcej jak 5-7 g (my używamy na całe danie tylko ~ 0.2 g, czyli mniej jak 1 g). Szafranu nie powinny spożywać także kobiety w ciąży.
Składniki:
(4-5 porcji)
- 2 duże cukinie – ok. 800 g do 1 kg w sumie
- 600 g kalafiora
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule (ok. 350 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 200 ml wody
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry (ze słoiczka)
- 0.2 g szafranu (opcjonalnie)
- 150 g ryżu jaśminowego lub basmati
- sól morska, płatki chilli
- 2 zielone cebulki dymki
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Cukinię umyć, przekroić na pół wzdłuż i pokroić na półplasterki (jeśli cukinia jest stara, obrać ze skóry i usunąć pestki – młodej cukinii nie trzeba obierać). Kalafior podzielić na małe różyczki, umyć.
- 2 duże cukinie – ok. 800 g do 1 kg w sumie
- 600 g kalafiora
- Na dno dużej i głebokiej patelni z nieprzywierającą powłoką wlać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i szczyptę soli. Smażyć na niedużym ogniu do zeszklenia (bez brązowienia) – ok. 5-7 minut.
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 cebule (ok. 350 g)
- sól morska
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pastę curry. Wymieszać i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. Wlać mleko kokosowe. Do puszki po mleku wlać wodę (około połowy puszki) i dodać do reszty składników.
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 200 ml wody
- Wsypać szafran, jeśli jest używany.
- 0.2 g szafranu (opcjonalnie)
- Zagotować. Dodać różyczki kalafiora i delikatnie wymieszać. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu ok. 10 minut.
- W między czasie ugotować ryż na sposób al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub o 1-2 minuty krócej, gdyż będzie jeszcze gotowany w curry przez parę minut).
- 150 g ryżu jaśminowego lub basmati
- Dodać cukinie, wymieszać, przykryć i gotować z 4-5 minut.
- Do curry wsypać ugotowany ryż. Wymieszać i na średnim ogniu gotować bez przykrycia przez parę minut, aż wszystko zgęstnieje. Przyprawić solą (sporą ilością), sokiem z cytryny oraz świeżo mielonymi płatkami chilli.
- sól morska, płatki chilli
- sok z cytryny
- Gotowe curry z kalafiora i cukinii wyłożyć na talerze. Posypać posiekaną cebulką dymką.
- 2 zielone cebulki dymki