Kolejne danie jednogarnkowe, szybkie w przygotowaniu. Gotowe w 30 minut. Zdrowe, wegańskie, bez nabiału i bez glutenu. Pełne wartościowych składników. Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem na mleku kokosowym z dodatkiem mielonych przypraw, takich jak: kolendra, kmin rzymski (nie mylić z kminkiem), słodka papryka i odrobina chilli. Dzisiaj przygotowałam wersję łagodną, ale jeśli lubicie pikantne dania, dajcie dwa razy więcej chilli.
Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem
Curry z batatami, ciecierzycą i jarmużem na mleku kokosowym. Zdrowe, wegańskie danie jednogarnkowe bez nabiału i bez glutenu. Szybkie i proste w przygotowaniu. W wersji łagodnej i pikantnej. Przepis na curry wegetariańskie. Przepis na curry z batatami i ciecierzycą.
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego)
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę + szczypta soli morskiej
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 2 bataty, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę
- 500 ml mleka kokosowego
- 2 x 400 g puszki ciecierzycy
- 250 ml domowego bulionu warzywnego (lub drobiowego w wersji niewegańskiej)
- 1 op. (ok. 150-200 g) jarmużu porwanego małe na kawałki bez łodyg
Przyprawy:
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (koncentratu)
- 1 płaska łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie
- W szerokim rondlu o grubym dnie lekko rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, dodać sporą szczyptę soli, wymieszać i dusić na małym ogniu do zeszklenia (bez rumienienia) przez ok. 5-7 minut.
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub oleju rzepakowego)
- 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę + szczypta soli morskiej
- Zmniejszyć gaz pod garnkiem do minimum. Do cebuli wsypać przyprawy: paprykę słodką, kolendrę, kumin, chilli, koncentrat oraz czosnek w plasterkach. Wymieszać. Smażyć 1 minutę, często mieszając (uważać, aby nie przypalić czosnku, gdyż przypalony staje się gorzki).
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (koncentratu)
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- Wrzucić bataty, przemieszać. Wlać mleko kokosowe i bulion. Zagotować. Przykryć. Zmniejszyć gaz. Gotować 10 minut. Wrzucić odsączoną ciecierzycę i gotować kolejne 10 minut (lub do miękkości batatów).
- 2 bataty, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę
- 500 ml mleka kokosowego
- 250 ml domowego bulionu warzywnego (lub drobiowego w wersji niewegańskiej)
- 2 x 400 g puszki ciecierzycy
- Do curry wrzucić porwany na małe kawałki jarmuż bez łodyg. Delikatnie wymieszać. Przykryć i zostawić na kilka minut, aż jarmuż zmięknie (ok. 4-5 minut). Wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić.
- Curry podawać jako samodzielnie danie lub z ryżem, kaszą lub chrupiącym pieczywem.
Jarmuż w curry! Koniecznie muszę wypróbować.
Mniam! Jak apetycznie wygląda ;))