C

Chlebek cukiniowy z orzechami i jogurtem

Dodaj do Ulubionych

Kolejny wypróbowany przez nas przepis na pyszne ciasto z cukinią, warty polecenia. Dzięki obecności cukinii ciasto jest bardzo wilgotne.

Składniki:

(1 foremka keksowa)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 średnia cukinia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową wyłożyć papierem lub natłuścić i posypać bułką tartą.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, zostawiając 1/4 szklanki orzechów włoskich.

Cukinię utrzeć na grubych oczkach (razem ze skórką). Odcisnąć na sicie.
Cukier wymieszać z jajami, następnie dodać olej oraz jogurt.
Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia składników (pilnując, żeby nie było grudek).
Następnie dodać odciśniętą cukinię, wymieszać.

Ciasto przelać do foremki. Posypać resztą orzechów włoskich.

Piec ok. 60 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka.

żródło: Gotowanie cieszy

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz

Masz konto? Zaloguj się. Chcesz założyć konto? Zarejestruj się!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *