C

Chlebek cukiniowy z orzechami i jogurtem

Dodaj do Ulubionych

Kolejny wypróbowany przez nas przepis na pyszne ciasto z cukinią, warty polecenia. Dzięki obecności cukinii ciasto jest bardzo wilgotne.

Składniki:

(1 foremka keksowa)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 średnia cukinia

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową wyłożyć papierem lub natłuścić i posypać bułką tartą.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki, zostawiając 1/4 szklanki orzechów włoskich.

Cukinię utrzeć na grubych oczkach (razem ze skórką). Odcisnąć na sicie.
Cukier wymieszać z jajami, następnie dodać olej oraz jogurt.
Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia składników (pilnując, żeby nie było grudek).
Następnie dodać odciśniętą cukinię, wymieszać.

Ciasto przelać do foremki. Posypać resztą orzechów włoskich.

Piec ok. 60 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka.

żródło: Gotowanie cieszy

Oceń przepis!
Średnia: 0,00 (0 głosów) 0 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 50 głosy, średnia: 0,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz