Kolejny wypróbowany przez nas przepis na pyszne ciasto z cukinią, warty polecenia. Dzięki obecności cukinii ciasto jest bardzo wilgotne.
Składniki:
(1 foremka keksowa)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 średnia cukinia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową wyłożyć papierem lub natłuścić i posypać bułką tartą.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, zostawiając 1/4 szklanki orzechów włoskich.
Cukinię utrzeć na grubych oczkach (razem ze skórką). Odcisnąć na sicie.
Cukier wymieszać z jajami, następnie dodać olej oraz jogurt.
Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia składników (pilnując, żeby nie było grudek).
Następnie dodać odciśniętą cukinię, wymieszać.
Ciasto przelać do foremki. Posypać resztą orzechów włoskich.
Piec ok. 60 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka.
żródło: Gotowanie cieszy