C

Ciasto cukiniowe z marmoladą pomarańczową

Dodaj do Ulubionych

Uwielbiam cukinię, a w szczególności dania z jej obecnością. Ciasta z warzywami zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. I słusznie. Samku warzyw w cieście nie czuć, a dzięki nim ciasta nie są suche. No i przemycamy to, co zdrowe 🙂 Przepis zaczerpnięty stąd.

Składniki:

(1 foremka keksowa)

  • 220 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 male cukinie, starte na tarce
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki (170 g) marmolady pomarańczowej
  • 3/4 szklanki (150 g) cukru
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki (100 g) orzechów
  • 1/2 szklanki (100 g) czekoladowych groszków lub połamanej czekolady
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Piec rozgrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową wyłożyć papierem.

Do jednej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać razem z cynamonem i solą.

W drugiej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem orzechów. Dodać mieszankę z mąką i mieszać do połączenia składników (żeby nie było grudek). Wmieszać orzechy.

Gotową masę przelać do foremki, posypać cukrem waniliowym.
Piec ok. 60-70 min, do tzw. suchego patyczka.

Ciasto-cukiniowe-z-marmolada-pomaranczowa
Ciasto cukiniowe z marmoladą pomarańczową i Chlebek cukiniowy z orzechami i jogurtem
Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (1 głosów) 1 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 51 głos, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.

Dodaj komentarz