Uwielbiam cukinię, a w szczególności dania z jej obecnością. Ciasta z warzywami zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. I słusznie. Samku warzyw w cieście nie czuć, a dzięki nim ciasta nie są suche. No i przemycamy to, co zdrowe 🙂 Przepis zaczerpnięty stąd.
Składniki:
(1 foremka keksowa)
- 220 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 male cukinie, starte na tarce
- 2 jaja
- 1/2 szklanki (170 g) marmolady pomarańczowej
- 3/4 szklanki (150 g) cukru
- 50 ml oleju roślinnego
- 1/2 szklanki (100 g) orzechów
- 1/2 szklanki (100 g) czekoladowych groszków lub połamanej czekolady
- 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Piec rozgrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową wyłożyć papierem.
Do jednej miski przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać razem z cynamonem i solą.
W drugiej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem orzechów. Dodać mieszankę z mąką i mieszać do połączenia składników (żeby nie było grudek). Wmieszać orzechy.
Gotową masę przelać do foremki, posypać cukrem waniliowym.
Piec ok. 60-70 min, do tzw. suchego patyczka.