W

Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Wilgotne ciasto czekoladowe na czekoladzie bez miksera

Mięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera. Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu. Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym, czyli ksylitolem. Do tego koniecznie czekoladowa polewa. U mnie biała z gorzką, ale zamiast białej może być mleczna. Ciasto udekorowałam nietypowo, bo posiekanym batonikiem duplo. Wyszło super! Powiem szczerze, że to ciasto czekoladowe jest lepsze od uwielbianego przez nas od lat Murzynka, a to z kilku powodów. Po pierwsze jest banalne, szybkie w przygotowaniu i nie traci tym na swojej konsystencji i smaku, po drugie jest zdrowsze, bo na oleju roślinnym (masło = cholesterol) oraz ma mniej cukru, bo nie ma dżemu (u mnie dodatkowo biały cukier zastąpiłam ksylitolem i trzcinowym). Więc coś czuję, że ciasto murzynek długo się nie pojawi na naszym stole, na rzecz tego “Wilgotnego ciasta czekoladowego na czekoladzie bez miksera” 😀

 

Oceń przepis!
Średnia: 5,00 (3 głosów) 3 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 53 głosy, średnia: 5,00 z 5
Opcja dostępna tylko dla zalogowanych użytkowników. ZALOGUJ SIĘ.
Loading...
  1. Aneta Kaszczyszyn says:

    Ciasto wyszło przepyszne ? Właśnie takiego przepisu szukałam i najbardziej skusił mnie dopisek “bez miksera” ? Następnym razem dodam trochę więcej czekolady albo kakao. Kusi mnie też, żeby ciasto przełożyć jakąś kwaśną konfiturą ?

Dodaj komentarz